Du er her: AU Om AU  Health Aktuelt restore-nyhed

Brystbørn risikerer mangel på vigtigt vitamin

Et ph.d.-studie fra Aarhus Universitet viser, at spædbørn tilsyneladende får for lidt af det livsvigtige vitamin B12, hvis de kun har levet af mors mælk indtil firemånedersalderen.

11.02.2013 | Helle Horskjær Hansen

Eva Greibes ph.d. var ét af tre projekter, der sammen vandt Fogh Nielsen-prisen. Prisen blev uddelt i forbindelse med Aarhus Universitets ph.d.-dag på Health, som løb af stablen fredag den 11. januar. Blandt de tre projekter blev prisen på 100.000 kroner fordelt med 25.000 til tandlæge Mohit Kothari,  25.000 kroner til molekylærbiolog Eva Greibe samt 50.000 kroner til læge Kristine Kjær Kirkegaard.

Eva Greibes ph.d. var ét af tre projekter, der sammen vandt Fogh Nielsen-prisen. Prisen blev uddelt i forbindelse med Aarhus Universitets ph.d.-dag på Health, som løb af stablen fredag den 11. januar. Blandt de tre projekter blev prisen på 100.000 kroner fordelt med 25.000 til tandlæge Mohit Kothari, 25.000 kroner til molekylærbiolog Eva Greibe samt 50.000 kroner til læge Kristine Kjær Kirkegaard.

Modermælk kan formentlig ikke opfylde behovet for vitamin B12 hos spædbørn, når børnene runder de fire måneder. Det indikerer et nyt ph.d.-projekt fra Aarhus Universitet.

”B12-vitaminet er så vigtigt, at vi mener, at man bør overveje, om spædbørn skal have suppleret modermælken med modermælkserstatning eller almindelig føde, fra de er cirka fire måneder,” siger molekylærbiolog og ph.d.-studerende Eva Greibe, som står bag studiet. 

Hun understreger dog, at deres konklusioner skal dobbelttjekkes i større studier og af andre forskere, før de foreslår, at man ændrer på anbefalingerne.

Kan hæmme den fysiske vækst

Vitamin B12 er en samlebetegnelse for en gruppe kemiske stoffer. Og især hos nyfødte er vitaminet vigtigt, fordi mangel på B12 kan hæmme et barns fysiske og mentale vækst og give nerveskader.

Eva Greibe har set på indholdet af vitamin B12 i blodet hos omkring 100 kvinder under graviditet og efter fødslen. Indholdet af vitamin B12 i nogle af kvindernes brystmælk og i de nyfødte babyers blod er ligeledes blevet overvåget.

Lige efter fødslen er niveauet af B12 i modermælken højt, men efter de første fire måneder er indholdet faldet markant. Og også spædbørnene har et så lavt indhold af B12 i blodet efter fire måneder, at forskerne konkluderer, at de får for lidt B12 gennem modermælken.

”Det er overraskende, da amning og modermælk bliver anset som det bedste, man kan gøre for sin baby. Vi synes bestemt, at kvinderne skal blive ved at amme, men man bør måske overveje at indføre et supplement af almindelig mad eller modermælkserstatning, der indeholder meget B12, når børnene bliver tre til fire måneder,” fortæller Eva Greibe. 

Forskerne kan ikke sige noget om årsagen til, at indholdet af B12 i modermælken falder så meget i løbet af barnets første måneder.

Yderligere oplysninger

Molekylærbiolog og ph.d.-studerende Eva Greibe
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin, Klinisk Biokemisk Afdeling
Direkte telefon: 2639 1009
evagreibe@gmail.com

Health, Forskning
plugin.tt_news ERROR:
No code given