Du er her: AU Om AU  Health Aktuelt restore-nyhed

Perfluorerede stoffer i fostertilstanden mistænkes for at give nedsat sædkvalitet

Ny forskning dokumenterer for første gang, at hvis gravide udsættes for særlige perfluorerede stoffer under graviditeten, kan det påvirke drengefostres senere sædkvalitet og kønshormonniveauer.

30.01.2013 | Anne Westh, Aarhus Universitetshospital

Undersøgelsen viser en sammenhæng PFOA-niveau under graviditeten og lavere sædkoncentration hos de voksne sønner.

Perfluorerede stoffer er fedt- og vandafvisende og findes blandt andet i fødevareemballage og tekstilimprægneringsmidler.

Undersøgte gravide og deres sønner

I undersøgelsen har forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet i samarbejde med flere nationale og internationale forskningsgrupper undersøgt sædprøver og blodprøver fra 169 unge danske mænd (19-21 år), hvis mødre indgik i en graviditetsundersøgelse i 1988-89, da de var gravide. Mængden af perfluorerede stoffer i mødrenes blodprøver under graviditeten blev sammenholdt med sønnernes sædkoncentration, total mængde sædceller og kønshormonniveauer.

"Vores undersøgelse viser, at der var signifikant lavere sædkoncentration og total mængde sædceller samt højere niveauer af kønshormonerne luteiniserende hormon (LH) og follikelstimulerende hormon (FSH) med stigende udsættelse for PFOA i fostertilstanden," siger Anne Vested, cand. scient ved Dansk Ramazzini Center, Arbejdsmedicinsk Klinik, Aarhus Universitetshospital og ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet.

Forbrugere skal rådgives

Forskerne har valgt at undersøge netop den eksponering, der finder sted i fostertilstanden, fordi påvirkning af udviklingen af fosterets kønsorganer i denne periode kan få konsekvenser senere i livet. Anne Vested fortæller:

"Det er vigtigt at få identificeret stoffer som PFOA, der kan være potentielt skadelige for vores fertilitet. For det betyder, at vi blandt andet kan få en bedre forståelse af de bagvedliggende årsager til nedsat sædkvalitet og blive bedre til at rådgive omkring, hvordan vi undgår eksponering for skadelige stoffer."

Undersøgelsen er netop blevet publiceret online i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Environmental Health Perspectives.

Fakta om forskningsresultaterne

  • Der var en sammenhæng mellem højere niveauer af PFOA under graviditeten og lavere sædkoncentration og total sædcelleantal hos de voksne sønner.
  • Der var en sammenhæng mellem højere niveauer af PFOA under graviditeten og højere niveauer af kønshormonerne luteiniserende hormon (LH) og follikelstimulerende hormon (FSH) hos de voksne sønner.

Yderligere oplysninger

Cand. scient. og ph.d. studerende Anne Vested
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Dansk Ramazzini Center & Arbejdsmedicinsk Klinik
Mobil 23 80 34 60
anneveed@rm.dk

 

 

Health, Forskning
plugin.tt_news ERROR:
No code given