Brasilianske tænder nyder godt af dansk forskning

55 brasilianske tandlæger skal på sommerskole i læren om smerter i mund, ansigt og kæbe hos kollegerne på Institut for Odontologi. Selv om dansk forskning i tandsundhed har et forspring i forhold til den brasilianske, kan de danske værter også lære meget af brasilianernes passionerede tilgang til faget.

Lene Baad-Hansen og Peter Svensson er værter ved sommerkursus for brasilianske kolleger.
Lene Baad-Hansen og Peter Svensson er værter ved sommerkursus for brasilianske kolleger.

Forbindelsen mellem Brasilien og Institut for Odontologi ved Aarhus Universitet er god, og til juli bliver den endnu bedre, når 55 brasilianske tandlæger kommer til Aarhus på sommerseminar. I løbet af ugen er der planlagt forelæsninger og praktiske demonstrationer i diagnostik og behandling af forskellige former for smerter i mund og ansigt.

Det er lektor Lene Baad-Hansen og professor Peter Svensson, begge fra Sektion for Klinisk Oral Fysiologi, der står bag sommerseminaret – som kommer i stand på brasilianernes eget initiativ.  

”Brasilianerne er utroligt engagerede i deres fag, som de udøver med stor varme og medfølelse for den enkelte patient. Man kan tale om, at de har en passioneret tilgang, mens vi danskere har den teknokratiske. De kulturelle forskelle gør samarbejdet meget interessant,” siger Peter Svensson.

Brasiliansk tandpleje er præget af stor ulighed i befolkningen. Nogle borgere har adgang til meget avanceret behandling, mens andre end ikke har mulighed for elementær diagnostik eller behandling.
Til gengæld tager Brasilien i disse år også tigerspring på det tandlægefaglige felt og investerer store summer i forskning, uddannelse og udvikling.

”Brasilien har i modsætning til Danmark et tandlægeligt speciale i klinisk oral fysiologi, så selv om de rent forskningsmæssigt ligger nogle trin under dansk niveau, er der masser af inspiration og fagligt input at hente hos dem. Jeg glæder mig meget til en uge med kompetente og interesserede deltagere,” siger Peter Svensson.

Yderligere oplysninger

Professor Peter Svensson
Aarhus Universitet, Institut for Odontologi - Oral Fysiologi
Direkte telefon: 8716 8132
peter.svensson@odontologi.au.dk

Lektor Lene Baad-Hansen
Aarhus Universitet, Institut for Odontologi - Oral Fysiologi
Direkte telefon: 8716 8123
lene.hansen@odontologi.au.dk