Dansk hiv-forskning i Lancet-tidsskrift

Endelige resultater af aarhusianske hiv-forskeres kliniske forsøg med at aktivere hiv-virus hos mennesker er i dag blevet offentliggjort i The Lancet HIV.

Dansk hiv-forskning publiceret i nyt internationalt online-tidsskrift.

Hiv-forskere verden over har fulgt en aarhusiansk forskergruppes forsøg på at tvinge skjult virus frem hos hiv-smittede patienter. Forskergruppens foreløbige resultater blev præsenteret under stor mediebevågenhed sidste sommer på en international hiv-konference.

Nu har forskergruppen fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet opgjort de endelige resultater af forsøget, som er støttet af Det Strategiske Forskningsråd med 12 mio. kr. Resultaterne er i dag blevet publiceret i den første udgave af The Lancet HIV, der er et nyt internationalt online-tidsskrift, som udgives af det ansete tidsskrift The Lancet.

Et af problemerne med hiv-virus er, at virus indkapsler sig i nogle af kroppens immunceller, hvor det går i dvale. Med antiretroviral medicin kan sygdommen holdes nede, men der findes i dag ingen behandling, som kan fjerne hiv-virus., der holder sig skjult inde i cellerne.

- Vi har vist, at lægemidlet panobinostat (LBH589) kan aktivere skjult hiv-virus. Men vi har samtidig konstateret, at aktiveringen af hiv-virus ikke er tilstrækkeligt til, at hiv-patienternes eget immunforsvar kan bekæmpe og reducere mængden af virus i cellerne, siger læge Thomas Aagaard Rasmussen, Aarhus Universitetshospital.

Forsøget har derfor dannet baggrund for et nyt forsøg i Aarhus, hvor aktivering af hiv-virus bliver kombineret med en vaccine mod hiv. Vaccinen skal styrke patienternes immunrespons mod hiv og dermed evnen til at dræbe hiv-inficerede celler.