Grundforskning skaber potentiale for ny behandling af Parkinsons sygdom

Lektor Mark Denham og hans forskningsgruppe har måske skabt et gennembrud i forskningen i Parkinsons sygdom ved at levere lovende resultater for bivirkningsfri behandling med langvarig effekt. Resultaterne er offentliggjort i Nature Communications.

Forskerne i Denham Lab har fundet ud af, hvordan de kan sikre meget højere renhed af dopamin-celler, som er afgørende i forbindelse med Parkinsons.Foto: Peter Fuglesang, DANDRITE

I et netop publiceret studie beskriver lektor Mark Denham fra Institut for Biomedicin og DANDRITE en metode, der kan gøre en forskel i behandlingen af den neurodegenerative sygdom Parkinsons.

Metoden handler om genetisk modificering af stamceller.

"Stamceller udgør et potentiale for behandling af Parkinsons sygdom, fordi de kan transformere sig til specifikke nerveceller. Præcisionen af denne transformation udgør imidlertid en betydelig udfordring med de nuværende metoder, fordi renheden er for lav," forklarer Mark Denham.

Stamceller har evnen til at udvikle sig til forskellige celletyper, og forskerne ønsker ofte at styre dem til at specialisere sig i en bestemt linje eller celletype. Højere renhed betyder, at en større procentdel af stamcellerne i en given prøve har succes med at antage de ønskede egenskaber. Det gør dem mere egnede til specifikke anvendelser.

Forskerne i Denham Lab har nu fundet ud af, hvordan de kan sikre en meget højere renhed af dopamin-celler, som er afgørende i forbindelse med Parkinsons.

Det kan du læse mere om i den udsendte pressemeddelelse: https://dandrite.au.dk/display/artikel/denham-lab-publish-article-in-nature-communications-on-lineage-restricted-stem-cells

 

Bag om forskningsresultatet:

 

Kontakt:

Lektor Mark Denham
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin og DANDRITE
Mobil: +45 23 98 20 78
Mail: mden@dandrite.au.dk