Health får ny professor med speciale i epitelfunktion i normal- og sygdomsfysiologi

Lene Niemann Nejsum er ny professor på Aarhus Universitet. I sin forskning fokuserer hun på at forstå de cellulære forandringer i epitel, der kan lede til sygdom. Epitelcellelag dækker kroppens indre og ydre overflader og fungerer som specialiserede selektive barrierer. Epiteldysfunktioner er involveret i en lang række udbredte sygdomme såsom nyresygdomme samt flere former for kræft.

Lene Niemann Nejsum er ny professor på Aarhus Universitet.
Lene Niemann Nejsum er ny professor på Aarhus Universitet. Foto: Privat

Lene Niemann Nejsums forskningsgruppe har især fokus på en gruppe proteiner - vandkanalproteinerne aquaporiner - der har stor betydning for regulering af kroppens væskebalance, og hvor fejlregulering ses i en lang række sygdomme associeret med ændret væskebalance. Herudover har nyere forskning vist, at aquaporinerne er involveret i udvikling og spredning af mange kræftsygdomme – blandt andet brystkræft.

Forskningsgruppen arbejder målrettet med at undersøge, hvorledes disse aquaporiner bidrager til sygdomsprocesser i nyrerne samt i udvikling og spredning af kræft. Målet med forskningen er at forbedre diagnostiske, prognostiske og terapeutiske muligheder for disse sygdomme.

Kontakt

Professor og ph.d. Lene Niemann Nejsum
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
Mobil: 21 16 31 21
Mail: nejsum@clin.au.dk