Immunsystemet har godt af at flytte på landet

Forskning fra Aarhus Universitet viser for første gang, at miljøet i landbrug kan forebygge eller dæmpe overfølsomhed og allergi – selv hos voksne mennesker.

Det kan forebygge eller dæmpe overfølsomhed over for bl.a. birkepollen at arbejde på landet.

Voksne, der rykker ud på landet og derefter bliver udsat for meget mere varierede miljøpåvirkninger end i byen, kan få det væsentligt bedre med deres overfølsomhed og allergi. Det viser ny forskning fra Aarhus Universitet.

Det banebrydende resultat er publiceret online i det estimerede tidsskrift, The Journal of Allergy and Clinical Immunology i artiklenBecome a farmer and avoid new allergic sensitization: Adult farming exposures protect against new-onset atopic sensitization”.

Hvis man arbejder på landet, bliver immunforsvaret udsat for en bred vifte af bakterier, svampe, pollen og meget andet, der kan føre til beskyttende effekt mod overfølsomhed. Det at arbejde på landet kan således forebygge eller dæmpe overfølsomhed over for de mest udbredte planteallergener: græs- og birkepollen.

Påvirker både børn og voksne

Den positive effekt på immunsystemet ses både hos by-mennesker og hos voksne, der er født og opvokset på landet, og det er overraskende i sig selv. Men mest overraskende er påvisningen af, at ikke kun børn kan påvirkes:

”Tidligere har antagelsen nemlig været, at man skulle være vokset op på landet for at få gavn af miljøets beskyttende effekt på immunsystemet. Men vi kan nu vise, at løbet ikke er kørt, fordi man er voksen”, siger postdoc Grethe Elholm.

Det er med andre ord muligt at påvirke immunsystemet og dermed den overfølsomhed, der kan lede til allergi og allergisk astma - og vel at mærke gøre det langt senere i livet end hidtil antaget.

Tættere på at kunne forebygge

Den viden er nu med til at bringe forskerne tættere på at kunne finde ud af, hvordan man kan forebygge allergi. Teorien er, at det ikke er fravær af miljøpåvirkninger, der beskytter mod overfølsomhed. Det kan netop være sundt at komme ud i et miljø med mange flere miljøpåvirkninger, end man er vant til. Påvirkningen fra landbrugsmiljøet dæmper generelt hele immunforsvarets reaktion på miljøet, fordi det bliver stimuleret.

”Vi kan dog ikke bare anbefale folk, der lider af allergi og overfølsomhed at flytte på en gård. For måske lider de af andre lungesygdomme som f.eks. astma, og det kan betyde, at de kan blive mere syge af de høje støv- og partikelkoncentrationer, som findes i staldmiljøer og i landbruget generelt”, understreger Grethe Elholm.


Fakta:

Studiet er udført i samarbejde med forskere fra Holland, Universitetshospitalet i Aalborg, Regionshospitalet i Viborg, firmaet ALK-Abelló og Dansk Ramazzini Center.

 


Yderligere oplysninger:

Postdoc, ph.d.  Grethe Elholm

Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet

Direkte telefon: 2211 2044

gelh@mil.au.dk

 

Professor, læge, ph.d. Torben Sigsgaard

Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet

Direkte telefon: 2899 2426

ts@mil.au.dk