Internationale eksperter i stråleterapi samlet i Aarhus

Individuelt tilpasset stråleterapi til kræftpatienter er for alvor ved at finde vej til den kliniske hverdag ude på hospitalerne. Det viste den internationale konference i stråleterapi, BIGART2013, som netop er blevet afholdt i Aarhus.

Den australske stråleonkolog Verity Ahern (nummer to fra venstre) i gang med at overvære en videokonference på Onkologisk Afdeling, AUH. Foto: Tonny Foghmar/Aarhus Universitetshospital.
Den australske stråleonkolog Verity Ahern (nummer to fra venstre) i gang med at overvære en videokonference på Onkologisk Afdeling, AUH. Foto: Tonny Foghmar/Aarhus Universitetshospital.

”Kvaliteten af det videnskabelige arbejde på konferencen var meget imponerende.”

Sådan sagde den australske stråleonkolog, Verity Ahern, efter at hun havde deltaget i BIGART2013 – en konference i Aarhus, der samler internationale eksperter inden for stråleterapi til kræftpatienter.

Verity Ahern kommer fra Crown Princess Mary Cancer Centre under Westmead Hospital i Sydney, Australien. Efter konferencen brugte hun en dag på at besøge Onkologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital og blandt andet se på, hvordan man i Aarhus afholder ugentlige videokonferencer med andre kræftafdelinger i Skandinavien for at diskutere, hvordan man skal behandle børn med kræft.

”I Australien har vi ikke videokonferencer på børnekræft-området. Men vi vil rigtig gerne have det, for der er store geografiske afstande mellem de otte kræftcentre i Australien, og med videokonferencer vil vi kunne højne kvaliteten af vores arbejde,” fortæller Verity Ahern.

Individuel behandling vinder frem

Det er tredje gang, at BIGART-konferencen i Aarhus afholdes. I år var der 172 deltagere fra 14 lande – fra fjerne lande som Chile, USA og Australien og vores helt nære naboer som Tyskland, Sverige og Norge. Deltagerne var både læger, hospitalsfysikere, radiologer og andre med en interesse i stråleterapi.

Professor Cai Grau fra Onkologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet var en af arrangørerne bag konferencen. Han fortalte, at der i år var flere forskningsresultater inden for det område, som hedder adaptiv strålebehandling. Det vil sige strålebehandling, som er individuelt tilpasset den enkelte patient.

”Nu begynder denne form for behandling virkelig at komme ud i den daglige praksis,” siger Cai Grau.

”Konferencen styrker også vores faglige netværk i hele verden. Der er blevet holdt møder både før, under og efter konferencen. Og BIGART2013 har også skabt nye idéer og samarbejdsrelationer, som vi nu kan gå videre med.”