Ung forsker modtager legat til ophold på Harvard University

Anne Mette Lund Würtz fra Aarhus Universitet har modtaget et legat på 100.000 kroner fra Danmark-Amerika Fondet ved Novo Nordisk A/S. Hun får pengene til et 1-årigt forskningsophold ved det prestigefyldte, amerikanske universitet Harvard University i Boston.

Anne Mette Lund Würtz.
Anne Mette Lund Würtz.
Legatoverrækkelsen fandt sted den 18. juni 2013 i København.
Legatoverrækkelsen fandt sted den 18. juni 2013 i København.

Anne Mette Lund Würtz forsker i kost og hjertesygdomme med fokus på, hvordan man forebygger sygdomme i hjertet i den danske befolkning. Målet med hendes forskning er at finde frem til, hvilke fødevarer der betyder noget for udvikling af hjertesygdomme. Her ser hun blandt andet på, hvad det har af konsekvenser at erstatte indtaget af rødt og forarbejdet kød med fjerkræ og fisk.

Hendes forskningsresultater skal hjælpe til med at forbedre de danske kostanbefalinger, sådan at danskerne på sigt forhåbentlig får en bedre kost.

”Min forskning er vigtig for alle danskere, da resultaterne vil bidrage med vigtig viden om den optimale kost for at forebygge hjertesygdom i den danske befolkning. Hjertesygdom er en meget hyppig sygdoms- og dødsårsag med store omkostninger for både den enkelte patient og samfundet. Forebyggelse er derfor nødvendig, så færre danskere bliver syge i fremtiden,” fortæller legatmodtageren.

Et betydningsfuldt ophold

Under opholdet på Harvard University skal Anne Mette Lund Würtz blandt andet analysere amerikanske data og sammenligne resultaterne herfra med resultaterne fra sine danske undersøgelser. Opholdet vil give hende en uvurderlig, international forskningserfaring og et betydningsfuldt netværk inden for hendes forskningsfelt.

”Jeg tager af sted i september 2013 og skal være et år på Harvard University. Ud over arbejdet med min forskning vil jeg også deltage i ph.d.-kurser og konferencer samt indgå i det videnskabelige miljø på Harvard School of Public Health. Opholdet er en mangeårig drøm, der går i opfyldelse, og som jeg ser meget frem til,” fortæller legatmodtageren.

Samarbejde med internationale eksperter

Anne Mette Lund Würtz kommer til at arbejde sammen med associate professor Eric Rimm og hans forskergruppe ved Harvard School of Public Health. Eric Rimm og hans forskerteam anses som førende eksperter inden for forskning i kost og hjertesygdomme.

Anne Mette Lund Würtz har fået kontakten til Eric Rimm gennem sit ph.d.-projekt, som er en del af et større, internationalt forskningsprojekt ved navn ’Diet and prevention of ischemic heart disease – a translational approach’ (DIPI).

Anne Mette Lund Würtz er født i 1983 i Aarhus.

Yderligere oplysninger

Cand.scient., ph.d.-studerende Anne Mette Lund Würtz
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
amlw@soci.au.dk