Utilstrækkeligt kostindtag har konsekvenser for kvindelige sportsudøvere

Når kvindelige sportsudøvere skruer for meget ned på energien i kosten og op for træningen, har det konsekvenser for både deres sundhed og deres musklers evne til at respondere på træningen. Det viser et nyt studie fra Aarhus Universitet.

Det har konsekvenser for kvindelige idrætsudøvere, hvis de ikke indtager nok energi gennem kosten i forbindelse med deres træning. Det viser et nyt studie fra Aarhus Universitet. Foto: Aarhus Universitet

Kost og træning går hånd i hånd, hvis du skal have de bedste resultater. Det ved de fleste sportsudøvere, og mange har derfor en stram styring af deres energiindtag og træning. Men et nyt studie fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, viser, at når kvindelige sportsudøvere indtager for lidt energi gennem kosten i forhold til deres træningsmængde, har det en negativ effekt på kroppen. Det fortæller ph.d.-studerende Mikkel Oxfeldt, som, sammen med lektor Mette Hansen, står bag studiet.

”Vi ved at både kvindelige eliteatleter og aktive kvinder i perioder, enten bevidst eller ubevidst, ikke indtager nok energi i forbindelse med deres træning. Studiet viser, at et utilstrækkeligt indtag af energi har konsekvenser for musklernes evne til at respondere på træningen. Samtidig ser vi allerede efter 10 dage med lavt energiindtag ændringer i hormonsystemet, som fx et fald i stofskiftehormonet og dermed et fald i stofskiftet.” 

Derfor er det vigtigt, at kvinderne er opmærksomme på, ikke at skære for meget ned på energiindtaget, men tværtimod øge energiindtaget, hvis de træner mere, siger Mikkel Oxfeldt.

"Når du indtager en utilstrækkelig mængde af energi fra kosten, vil kroppen forsøge at skrue ned for de processer som koster meget energi, ligesom en mobiltelefon der går i energibesparende tilstand. Vi ved fra tidligere studier, at det fx kan få kvinders menstruation til at udeblive. Med vores resultater kan vi imidlertid vise, at andre processer i kroppen, som fx. opbygningen af nye muskelproteiner også er påvirket."

Der er behov for et opgør med et ensidigt fokus på vægten

I studiet, som er en del af det Novo Nordisk finansierede Team Danmark netværk ”konkurrenceforberedelse og træningsoptimering,” deltog 30 trænede kvinder i alderen 18-30 år. Kvinderne begyndte alle forsøget umiddelbart efter starten på deres menstruation og fulgte i tre uger en meget kontrolleret trænings- og kostprotokol.

”Deltagerne gennemførte under supervision af forskerne individuelle træningsprogrammer målrettet mod større muskelmasse, styrke og bedre kondital. Sideløbende med træningen fik kvinderne deres måltider leveret af os. Ved at følge deres træning og kontrollere deres kost, havde vi overblik over, hvor meget energi de brugte, og hvad de indtog i forsøgsperioden,” fortæller Mikkel Oxfeldt og fortsætter,

”Det er første gang, der er lavet et så velkontrolleret studie indenfor dette område, hvor både kost og træning er styret i en gruppe af veltrænede kvinder. Samtidig drak alle deltagerne såkaldt dobbeltmærket vand, som er beriget med sporstof. Når vi kombinerer denne sporstofs-teknik med udtagning og efterfølgende analyse af muskelvævsprøver, kan vi få detaljeret indsigt i musklernes respons på forsøgsprotokollen.” forklarer Mikkel Oxfeldt.

Han og forskergruppen mener, der er behov for at skabe opmærksomhed på, at vægttab ikke nødvendigvis er vejen til medaljer, men vægttab reelt set kan have negative effekter på en række af kroppens systemer, heriblandt musklerne.

”Vi har i de seneste år hørt om offentlige vejninger i nogle elitesportsmiljøer. Det er med til at fordre en kultur, hvor nogle kvinder konstant forsøger at tabe sig. Men, vores resultater viser, at det kan have korte og potentielt langvarige negative konsekvenser for kvinderne, både i forhold til udbyttet af træningen og sundhedsmæssigt. Studiet kan forhåbentlig være med til at give atleter og trænere et mere nuanceret billede af de mulige bivirkninger.”

Forskerne bag undersøger nu, i samarbejde med kolleger fra Københavns Universitet og Syddansk Universitet, hvordan den fysiske præstation, immunforsvaret og metabolismen påvirkes af et utilstrækkeligt energiindtag. De håber i fremtiden at klarlægge om der er forskel på, hvordan kvinders og mænds kroppe reagerer, når energiindtaget er utilstrækkeligt.

Bag om forskningsresultatet:

  • Studietype:  Randomiserede kontrolleret studie
  • Samarbejdspartnere: Mcmaster University, Canada. Linnaeus University, Sverige, Københavns Universitet og Syddansk Universitet
  • Ekstern finansiering: Kulturministeriet og Team Danmark.  Projektet er en del af det Team Danmark finansierede netværk konkurrenceforberedelse og træningsoptimering, som er finansieret af midler fra Novo Nordisk Fonden
  • Læs mere i den videnskabelige artikel  

Kontakt:

Ph.d.-studerende Mikkel Skov Oxfeldt
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
Mail: mox@ph.au.dk
Mobil: +4520707078

Lektor, Mette Hansen
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
Mail:mhan@ph.au.dk
Mobil: +4551666551