news

Large grant for research in genetic programming

With 10 million from Lundbeck in the back Monika Golas from the Department of Biomedicine gets the opportunity to intensify her efforts to develop a new screening system to find new medicines for severe dementia

(We regret that the following information is not translated into English):

Hvad udvikler vores nerveceller og hvad gør, at de går til grunde igen?

Det er de spørgsmål, Monika Golas nu vil kaste lys over. En af de dele af menneskets krop, vi endnu ikke forstår udviklingen af, er vores nerveceller. Under fosterets udvikling er det helt almindeligt, at vores tidlige nerveceller programmeres til at gå grunde igen. Mens dette er en normal proces i den første periode af vores liv, fører en fejlagtig aktivering af samme program senere i livet til alvorlige demenssydomme. Vores mangelfulde indblik i disse processer forhindrer en bedre behandling af disse sygdomme.

”Vores gener indeholder den DNA-kode, der definerer vores liv. Alligevel kan vi ikke via generne alene beskrive vores liv og vores ældning. Den genetiske information er kun en del af historien. Med den nye bevilling vil vi undersøge, hvordan menneskets gener reguleres eller programmeres i forskellige dele af vores krop og forskellige perioder af vores liv.”

I forskellige dele af vores krop og i forskellige perioder af vores liv bebos vores gener af forskellige proteinkomplekser. Komplekser, der gør at netop disse gener enten er i brug eller ligger i dvale. Ved hjælp af den elektronmikroskopiske teknik, Monika Golas arbejder med, kan hun følge med disse processer. Samtidig kun hun ved hjælp af den nye platform følge effekten af lægemidler – live – mens de virker inde i cellerne.

Monika Golas’ forskning kan i sidste ende føre til ny behandling af neurogenerative lidelser, fx Huntingtons lidelse, som i dag stort set ikke kan behandles medicinsk.

Monika Golas er opvokset i Tyskland. Efter at have afsluttet sin ph.d. i biokemi og en post doc på Max Planck Institut for Biofysisk Kemie i Göttingen, blev hun ansat ved Aarhus Universitet. Med Lundbeckfondens Jr. Group Leader Fellowship bevilling, der gives over fem år, kan Mariola Monika Golas nu etablere sin egen forskningsgruppe i Danmark med blandt andet 2 nye post doc. stillinger samt 2 ph.d. stillinger. Forskningsgruppen bliver en del af Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet