news

Talent Award for Promising Biomedical Researcher

Postdoctoral Soeren Degn Egedal from the Department of Biomedicine receives Lundbeck Foundation Talent Prize for Young Researchers. The award includes DKK 100,000.

Further information is in Danish:

Det er lymfeknuderne, der har været fokus for Søren Egedal Degns hidtidige studier. Han har anvendt en ny banebrydende teknik til detaljerede undersøgelser af vores immunsystem - især den transport, der sker til og fra lymfeknuder.

”Det vi undersøger, er det filter, der sørger for, at lymfeknuderne ikke invaderes af udefrakommende virus. En del af det filter kaldes komplementsystemet. Det er et system, der sørger for at bakterier og virus elimineres via en særlig kædereaktion,” forklarer Søren Egedal Degn.

Nyt protein opdaget
I sin forskning har Søren Egedal Degn desuden opdaget og patenteret et lille protein - MAp44 - med et stort potentiale. Der findes nemlig 10 gange mere af proteinet i menneskets hjerte end noget andet sted i kroppen. Derfor menes det at have stor betydning for hjertets ve og vel, hvilket der skal forskes yderligere i.

Søren Egedal Degns arbejde har ikke blot ført til ny og væsentlig viden om immunsystemet for andre forskere. Den ny viden kan hjælpe mennesker, der er født med fejl i netop komplementsystemet, og som rammes af infektioner, misdannelser, autoimmune sygdomme og hæmmes i deres udvikling.

At Søren Egedal Degns forskning rækker længere end til Danmarks grænser, har han også bevist. Han har – selvom han kun er 30 år – publiceret i nogle af verdens førende internationale tidsskrifter.

Efterspurgt på Harvard
Da Søren Egedal Degn under sit ph.d.-studium arbejdede hos Professor Michael C. Carroll ved Harvard Medical School fik han skudsmålet ”en af de bedste studerende i Harvards Immunology Program”. Professor Carroll havde været så glad for at arbejde sammen med Søren, at han bad Aarhus Universitet om at sende ham tilbage til Harvard, når han var færdig med sin ph.d.

Med talentprisen til Søren Egedal Degn håber Lundbeckfonden at være med til at opmuntre og fastholde et unikt dansk forskningstalent.