Aarhus Universitet får ny doktor i hoftedysplasi
Den kun 34-årige cand.med. og ph.d. Anders Troelsen, Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet, forsvarer den 24. februar 2012 sin doktordisputats om diagnostik og behandling af hoftedysplasi hos yngre voksne.

Det er almindeligt anerkendt, at hoftedysplasi og hoftedeformiteter generelt kan medføre udvikling af hofteslidgigt. Men hvis en hoftedysplasidiagnose stilles tilstrækkeligt tidligt, er det muligt at tilbyde patienten en ledbevarende kirurgisk behandling og derved mindske risikoen for hofteslidgigt. I sin doktordisputats, “Assessment of adult hip dysplasia and the outcome of surgical treatment”, undersøger læge Anders Troelsen kritisk en række af de kontroversielle emner, der eksisterer i den nuværende litteratur om diagnostik og behandling af hoftedysplasi.
Forskningsresultater har potentiale til at ændre klinisk praksis
Anders Troelsen undersøger i sin disputats blandt andet variabiliteten af forskellige metoder til diagnostik af hoftedysplasi og hofteslidgigt. Han dokumenterer nødvendigheden af, at almindelig røntgenundersøgelse af bækkenet ved vurdering af hoftedysplasi bør foretages med patienten stående. Anders Troelsens undersøgelser dokumenterer desuden, at ultralydsundersøgelse, i modsætning til de fleste kliniske tests, er en pålidelig radiologisk metode til diagnostik af skader på hofteskålens ledlæbe:
- De nævnte resultater kan umiddelbart synes ubetydelige. Men mine undersøgelser viser, at et stående røntgenbillede giver en væsentlig anderledes vurdering af de specifikke deformiteter ved hoftedysplasi. Det har betydning for planlægningen forud for en eventuel operation. Desuden er ultralydsundersøgelse en hurtig og non-inversiv metode, som har potentiale til at ændre den traditionelle udredningsmetode, vi hidtil har anvendt i forbindelse med diagnosticering af skader på hofteledlæben, forklarer Anders Troelsen.
En analyse af mulige prædiktorer for et dårligt behandlingsresultat med slidgigtsudvikling og dermed behov for isættelse af ledprotese (total hoftealloplastik) efter en ledbevarende hofteoperation (periacetabulær osteotomi) påviser desuden betydningen af biomekaniske og degenerative faktorer for leddets bevarelse. Viden om disse prædiktorer kan, ifølge Anders Troelsen, gøre det muligt at sikre en bedre selektion af patienter samt forbedre det kirurgiske behandlingsresultat.
- Generelt har fundene i min doktordisputats betydning for ortopædkirurger og radiologer, der arbejder med diagnostisk vurdering af hoftesmerter hos yngre voksne. Desuden er fundene yderst relevante i forbindelse med planlægning og udførelse af ledbevarende hofteoperation, fortæller Anders Troelsen.
Anders Troelsens doktordisputats om diagnostik og behandling af hoftedysplasi hos yngre voksne hører emnemæssigt under hoftekirurgien. Hans nuværende forskning dækker desuden hofte- og knæalloplastikkirurgien og frakturkirurgien.
Fortsætter sin forskning i internationalt forskningsmiljø
Aktuelt er Anders Troelsen ansat i et forskningsfellowship på Massachusetts General Hospital i Boston, USA. Efter opholdet i USA drager Anders Troelsen tilbage til Danmark til en ansættelse på Hvidovre Hospital for at forsætte sit kliniske virke og sin forskning inden for ortopædkirurgien. Lige nu er han desuden vejleder for i alt seks ph.d.-studerende, fire i København og to i Aarhus. Vejledningen i Aarhus sker i samarbejde med professor Kjeld Søballe, Aarhus Universitetshospital, Ortopædkirurgisk Afdeling.
Uddannet fra KU, forsker ved AU
Anders Troelsen bestod den lægevidenskabelige kandidatuddannelse på Københavns Universitet i 2004. Efter afgangseksamen tilbragte han 18 måneder i en turnusstilling i Sønderjylland, hvorefter han søgte mod Aarhus og i særdeleshed forskeruddannelsen på Aarhus Universitet. I løbet af de tre år i Aarhus var han indskrevet som ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet, igangsatte sine disputatsstudier samme sted og gennemførte en klinisk introduktionsstilling i ortopædisk kirurgi ved Aarhus Universitetshospital. I april 2009 vendte Anders Troelsen tilbage til Sjælland til en hoveduddannelsesstilling i ortopædisk kirurgi. I 2011 blev han ansat ved Københavns Universitet med ansvar for blandt andet ph.d.-vejledning. De forskningsmæssige rødder i Aarhus holdes ved lige gennem fortsat samarbejde med professor Kjeld Søballe.
Privat er Anders Troelsen gift på femte år og har to børn på henholdsvis tre og fem år. Hele familien er pt. med i USA.
Tid og sted
Disputatsforsvaret finder sted fredag den 24. februar 2012 kl. 14.00 i Auditorium 424, Institut for Biomedicin, bygning 1231, Wilh. Meyers Allé i Universitet