Alternativ finansiering kan hjælpe unge forskere
Beskriv dit projekt på nettet og indsaml penge fra dit netværk. Det er den enkle opskrift på crowdfunding, der nu også når forskningens verden.
Amerikanske forskere har i flere år brugt crowdfunding til at skaffe midler til forskningsprojekter. Nu går en ung, dansk medicinstuderende samme vej. Som den første dansker har medicinstuderende Niels Okkels netop tilmeldt et forskningsprojekt til crowdfundinghjemmesiden microryza.com.
”Ved de traditionelle fondsansøgninger går pengene typisk til de mest erfarne forskere og til projekter med et sikkert og forudsigeligt forløb. Ved crowdfunding er vejen fra idé til finansiering ikke så lang, og processen er meget mere dynamisk, fordi der er mulighed for løbende dialog om projektet,” siger Niels Okkels om motivationen for at bruge crowdfunding.
Han læser medicin på 11. semester. Forskningsverdenen er dog ikke ny for ham. Han har deltaget i flere forskningsprojekter, og han er medstifter af en forskerskole for studerende med interesse for psykiatri. Niels Okkels vil i projektet undersøge, om hjernen kan påvirke immunforsvaret til at udvikle sygdom. Det skal foregå ved et registerstudie, hvor data fra det danske psykiatriregister sammenholdes med data for de somatiske registre.
Åbenhed er vigtig
En sidegevinst til crowdfunding kan ifølge Niels Okkels være et udvidet netværk:
”Jeg synes generelt, at det er godt at være åben om sin forskning. For det første håber jeg, at jeg ved at fortælle om mit projekt kan gøre andre forskere interesserede og på den måde få nye samarbejdsrelationer. Og så har befolkningen jo også en mulighed for at tage del i, hvad der foregår i forskningens verden,” siger han.
Der er dog også udfordringer forbundet med crowdfunding. Niels Okkels understreger, at det som uerfaren fundraiser kan være svært at vide, hvad der virker bedst, og hvordan man bruger sociale medier til at mobilisere interesse hos sit netværk.
Fakta
- Projektet har overskriften ”Can your mind make your body sick?”
- Det vil blive udført i samarbejde med forskere fra Cambridge University (UK), UCLA School of Medicine (US) og Columbia University (US).
- Finansieringskampagnen kører til og med den 10. juli 2013.
- Det indsamlede beløb udbetales kun, hvis målet på ca. 65.000 USD nås inden deadline (all-or-nothing princip).
- Læs mere om projektet på Microryza-hjemmesiden
Yderligere oplysninger
Medicinstuderende og studenterforsker Niels Okkels
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Risskov, Afdeling M
Mobil: 2853 0637
nielsokkels@gmail.com