AU stiller skarpt på psykiske sygdomme

Forskning i psykiske sygdomme er denne måneds AU Newsroom-tema. Her kan man læse om bl.a. forskningsprojekter, der ser nærmere på psykisk syge og genetik, telemedicin og dødsårsager.

Aarhus Universitet sætter i december i samarbejde med Aarhus Universitetshospital og magasinet Udforsk fokus på psykiske sygdomme.

Temaartiklerne, der sendes ud til pressen og andre relevante interessenter, har til formål at give indblik i nogle af Aarhus Universitets mange forskningsprojekter på området.

Artikler i temaet er blandt andet:

Bedre behandling kræver mere forskning
Dansk psykiatriforskning tiltrækker international opmærksomhed, men forskningen ville hurtigere kunne gøre en forskel for patienterne, hvis midlerne stod mål med antallet af patienter, mener to professorer.

Hjertevæv kan afsløre dødsårsag hos psykisk syge
Hvorfor dør psykisk syge langt tidligere end resten af befolkningen? Det kan en ny retskemisk metode til analyse af hjertevæv være med til at opklare. Metoden kan nemlig give mere præcise svar på hvor meget og hvilke typer medicin, den afdøde har fået.

Verdens største psykiatri-projekt finder årsagerne til psykiske sygdomme
I 2012 fik dansk psykiatrisk forskning den største bevilling nogensinde til at undersøge årsagerne til psykiske sygdomme. Den unikke mulighed for at koble data fra enestående danske befolkningsregistre med genetiske analyser af store patientgrupper har på få år skabt helt nye resultater, som vækker international opmærksomhed. 

Læger sætter strøm til depressionsskemaer
Et telemedicinsk projekt har overført depressions-skemaer i almen praksis fra papir til pc og smartphone. Målet er at følge patienter med depressionssymptomer online over tid. De første resultater viser, at systemet virker.

I temaet kan man også læse om forskning i hovedskader og udviklingen af psykiske sygdomme, gigtmedicin og depression, tidlige tegn på ADHD, og om, hvordan stemmen i sig selv kan afsløre en psykisk diagnose. Se også se videoforelæsninger om depression og ADHD.