"Jeg har aldrig set så mange røde streger"
I 2019 sagde Alexander Fjældstad ja til at skrive en bog om lugtesansen – uden at ane, at en global pandemi snart ville gøre emnet højaktuelt. Efter flere års forskning, skriveproces og hårdt arbejde udkom bogen "Duft" som en del af serien Tænkepauser.

Viden i virkeligheden
Universitetsloven stiller krav om, at forskere ved siden af deres forskning og undervisning skal formidle deres forskning ved såkaldt videndeling eller forskningsbaseret formidling.
"Viden i virkeligheden" er en artikelserie om Health-forskere, der bringer deres viden i spil i samfundet på andre måder end via den traditionelle forskningsformidling og ekspertudtalelser.
Alexander Fjældstad er lektor på Institut for Klinisk Medicin og medstifter af Klinik for Lugte- og Smagsforstyrrelser på Regionshospitalet Gødstrup. Han har længe haft et godt øje til bogserien Tænkepauser, der udkommer ti gange årligt på Aarhus Universitetsforlag.
"Jeg har læst mange Tænkepauser, fordi det er en god måde at få indblik i spændende forskningsområder, man ellers ikke lige kendte til," fortæller han.
I slutningen af 2019 talte han med forlaget om at skrive en test-tekst og en disposition til en bog om lugtesansen. Men kort efter ramte covid-19, og alt ændrede sig.
"Pludselig gik lugtesansen fra at være et nørdet nicheområde til, at jeg som forsker stod midt i orkanens øje. Lugtesansen viste sig at være den bedste indikator for covid-19, og mange danskere kæmper stadig med tab af lugtesans og forvrængninger her flere år efter pandemien."
Bogprojektet blev sat på pause i flere år, mens forskningen fik fuld skrue. Da pandemipresset lettede, genoptog Alexander Fjældstad arbejdet på bogen – nu med endnu stærkere begrundelser.
"Flere kunne relatere til emnet efter pandemien, fordi de selv eller nogen, de kendte, havde prøvet at miste lugtesansen enten kortvarigt eller permanent."
Fra cocktailbar til forskningsklinik
Men hvordan ender man egentlig med at fordybe sig i lugt? For Alexander Fjældstad startede det med et studiejob på cocktailbaren St. Pauls Apothek i Aarhus, hvor han fik lov at udforske sin interesse for mad og drikke.
"Lugtesansen fascinerede mig allerede dengang, jeg stod og blandede drinks i min studietid. Den er en stor del af livets gode oplevelser – som at nyde en drink eller et godt måltid. Jeg blev nysgerrig på, hvordan mekanismerne virker, og hvad det betyder for det enkelte menneske, når de ikke gør."
Da Alexander Fjældstad nærmede sig afslutningen på medicinstudiet, forventede han, at neurologi og øre-næse-hals-specialet ville give ham svar. Men han blev slemt skuffet.
"I lærebøgerne stod der kun tre linjer om at teste lugtesansen. Det undrede mig, især fordi man ved, at lugtesansen påvirker det enkelte menneske på en lang række forskellige parametre, f.eks. vores evne til at nyde et måltid eller opbygge sociale relationer."
Alexander Fjældstad tog sagen i egen hånd, og et specialeprojekt førte til en ph.d. og senere opbygningen af Klinik for Lugte- og Smagsforstyrrelser på Regionshospitalet Gødstrup. Jo mere han forskede, desto flere spørgsmål opstod, især i forhold til de sociale og psykologiske konsekvenser af tab af lugtesansen.
Tilbage på skolebænken
Efter testkapitlet og et forslag om seks kapitler til bogen "Duft” fulgte et tæt samarbejde med redaktøren Jacob Vestergaard fra Aarhus Universitetsforlag – og et hav af rettelser.
"Jeg har aldrig oplevet så mange røde streger, som da jeg begyndte at skrive på min bog. Der var ikke en eneste sætning, der kom tilbage med færre end tre markeringer, og meget skulle skrives helt om. Det var lidt som at være tilbage i 3.g, hvor vi brugte meget af tiden på at tale om sætningers opbygning og pyntende adjektiver."
Redaktøren, Jacob Vestergaard, insisterede for eksempel også på flere eksempler.
"Hvis jeg kom med ét godt eksempel på lugtesansens betydning for mennesket, sagde han: 'Prøv at finde fem mere.' Det førte mig ned i et kaninhul med alt fra lugtens betydning i antikken til bibelske referencer."
Til sidst blev manuskriptet sendt til peer review hos en gruppe forskerkolleger, før bogen blev samlet og endelig udkom den 5. maj 2025.
Fra fagbog til kogebog
For Alexander Fjældstad var "Duft" ikke kun et sjovt projekt, men også en måde at blive bedre til at kommunikere sin forskning på.
"Når man skriver sådan en bog, lærer man at formidle til lægfolk, og det er en færdighed, der også styrker fondsansøgninger. Det handler om at engagere folk i et emne, som mange måske undervurderer."
Et eksempel fra bogen handler om unge, der i et forsøg blev spurgt, om de ville opgive lugtesansen for at få en ny iPhone, penge eller flottere hår.
"Overraskende mange sagde ja. Det viser, hvor lidt vi forstår om livet uden lugtesans, og hvorfor vi skal tale om, hvor meget den betyder for os både fysisk og psykologisk, når vi f.eks. oplever et måltid eller forsøger at tiltrække en partner."
Efter udgivelsen har "Duft" ført Alexander Fjældstad på scenen ved talks på Nørrebro Teater og Aarhus Teater sammen med komiker Sebastian Dorset, på bogmesser, og han har medvirket i medier som Berlingske, TV2 Østjylland, Jyllands-Posten og Avisen Danmark.
"Det er sjovt, at bogen dukker op steder, jeg ikke havde forestillet mig. Jeg får beskeder fra folk, jeg ikke har talt med i årevis, fordi de er faldet over mig eller min bog et sted."
Forskeren har også sideløbende med "Duft" udgivet en bog, "Lugtetab og mad", med opskrifter og sanseeksperimenter for både patienter med ingen eller forringet lugtesans og madentusiaster.
"Tænkepause-forløbet har været en fantastisk oplevelse. Redaktøren udfordrede mig gennem hele forløbet uden at demotivere, og jeg har fået blod på tanden til at skrive mere. Det tager tid – især ved siden af småbørn og klinikarbejde – men der er ikke meget, der kan måle sig med den stolthed, jeg mærker, når jeg står med den færdige udgivelse i hånden," siger Alexander Fjældstad.
Du kan læse mere om bogen "Duft" på Aarhus Universitetsforlags hjemmeside.
Kontakt
Lektor og læge Alexander Fjældstad
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Regionshospitalet Gødstrup, Klinik for Lugte- og Smagsforstyrrelser
Mail: alefja@clin.au.dk