50 millioner koner til forskning i fedt de forkerte steder

Aarhus Universitet og Steno Diabetes Center modtager 50 mio. kroner fra Novo Nordisk Fondens Challenge Programme til at forske i sammenhængen mellem fedtvævsdysfunktion og åreforkalkning. Projektet skal bidrage til ny viden om hjerte-kar-sygdomme.

Omkring 250.000 danskere skønnes at lide af åreforkalkning i en eller anden grad. Nu undersøger forskere, hvordan unormal fedtophobning i blodårerne hænger sammen med sygdommens udvikling.
Omkring 250.000 danskere skønnes at lide af åreforkalkning i en eller anden grad. Nu undersøger forskere, hvordan unormal fedtophobning i blodårerne hænger sammen med sygdommens udvikling. Foto: Steno Diabetes Center.

Når fedtvævet ikke fungerer normalt, kan fedt fra kosten ende de forkerte steder – fx i blodårerne – og føre til åreforkalkning og blodpropper. I et nyt forskningsprojekt skal forskerne undersøge, hvordan dysfunktion i fedtvævet påvirker udviklingen af hjerte-kar-sygdom hos personer med overvægt og type 2-diabetes.

Projektet gennemføres i samarbejde med Karolinska Institutet i Stockholm samt fire forskergrupper i Danmark og Sverige og ledes af professor Jacob Fog Bentzon.

Forskerne vil gerne forstå, hvordan fedtstoffer ændres, når fedtvævet svigter, og hvordan disse ændringer påvirker cellerne i blodkarrene. Tidligere studier har vist, at visse fedtstoffer kan få muskelceller i karvæggen til at dele sig og ændre karakter – en proces, der kan fremskynde åreforkalkning.

”Vi bliver bedre til at behandle type 2-diabetes, men hjerte-kar-sygdom er stadig den største dødsårsag blandt patienter med den sygdom. Vi skal forstå, hvorfor nogle bliver ramt hårdere end andre – og her spiller fedtvævets funktion en central rolle,” siger professor og forskningschef Niels Jessen.

Projektet kombinerer avancerede analyser af blodprøver og hjerteskanninger fra 5.000 personer med type 2-diabetes og eksperimentelle studier i genmodificerede mus. Målet er at identificere de fedtstoffer, der driver åreforkalkning – og på sigt udvikle mere målrettet forebyggelse og behandling.

Kontakt

Professor og forskningschef Niels Jessen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Steno Diabetes Center Aarhus
Telefon: 28 59 63 52
Mail: niels.jessen@biomed.au.dk

Denne tekst er baseret på pressemateriale fra Steno Diabetes Center.