Bæredygtighed i laboratoriet: Health tager hul på nyt pilotprojekt
Uden laboratorier - ingen forskning. Men laboratoriernes forbrug af strøm, plast, kemikalier og vand bidrager væsentligt til fakultetets klimaaftryk. Derfor igangsætter Health nu et pilotprojekt med LEAF-certificering af laboratorier for at reducere vores miljøpåvirkning.

LEAF (Laboratory Efficiency Assessment Framework) er en international certificeringsordning, der hjælper laboratorier med at minimere deres klimaaftryk uden at gå på kompromis med forskningens kvalitet.
Health har valgt at indføre ordningen som en del af fakultetets bæredygtighedsstrategi – i første omgang som et pilotprojekt med fem udvalgte laboratorier.
"Laboratorier bruger mellem tre og ti gange mere energi pr. kvadratmeter end kontorlokaler og genererer store mængder plastaffald. Vi kan ikke ignorere vores miljøpåvirkning, og det er vigtigt, at vi som forskere tager ansvar. LEAF giver os en struktureret måde at arbejde med bæredygtighed på,” siger professor Thomas Corydon fra Institut for Biomedicin.
Han er ansvarlig for pilotprojektet og ser store muligheder i at kunne LEAF-certificere laboratorier på Health.
"Vi kan ikke blive ved med at forbruge energi, plast og vand i samme omfang som i dag. LEAF er en oplagt løsning, fordi det giver os et konkret værktøj til at reducere vores klimaaftryk uden at gå på kompromis med forskningens kvalitet. Det er et system, der er nemt at implementere, og som motiverer forskere til at tage ansvar," siger Thomas Corydon og fortsætter:
"Det mest inspirerende ved LEAF er, at det kommer indefra. Det er noget, ansatte og studerende selv brænder for – ikke en topstyret proces, de skal presses til. Det er en indsats, vi alle kan gøre for at forbedre vores arbejdsplads og bidrage til en grønnere fremtid".
Om LEAF
- Laboratory Efficiency Assessment Framework (LEAF) er et initiativ udviklet af University College London (UCL) til at reducere laboratoriers klimaaftryk uden at gå på kompromis med forskning og uddannelse.
- Laboratorier har et stort ressourceforbrug af strøm, vand, reagenser og materialer, hvilket resulterer i et markant klimaaftryk. LEAF hjælper blandt andet med at reducere affaldsmængden og energiforbruget.
- Certificeringen består af tre niveauer: bronze, sølv og guld. For at opnå certificering skal laboratorier opfylde kriterier inden for blandt andet affaldshåndtering, energiforbrug, vandbesparelse, indkøb og forskningskvalitet.
- Medarbejderne står selv for udførelsen af certificeringen ved hjælp af et afkrydsningsskema.
- Et pilotprojekt i Storbritannien med 235 laboratorier viste, udover det mindre klimaaftryk, en gennemsnitlig økonomisk besparelse på 32.000 kr. årligt pr. laboratorium.
- Du kan læse mere om LEAF-certificeringsordningen her (på engelsk).
Små skridt mod en stor forandring
Laboratorier kan opnå certificering på tre niveauer: bronze, sølv og guld, baseret på kriterier inden for bl.a. affaldshåndtering, energioptimering og indkøb.
"Man tager små skridt undervejs og vælger selv tempoet og ambitionsniveauet. Men vi er forskere i et konkurrencepræget miljø, og certificeringsordningen indeholder et naturligt konkurrenceelement. Når ét laboratorium opnår bronze, vil nabogruppen forhåbentlig stræbe efter sølv eller guld. Det skaber en positiv dynamik," fortæller Thomas Corydon.
I første omgang testes systemet på fem laboratorier fordelt på fakultetets institutter for at vurdere, hvordan ordningen fungerer i praksis. Og Thomas Corydon regner med, at der er klare gevinster at høste, hvis man tænker hele arbejdsgangen i laboratoriet igennem.
"Hvis vi både kan optimere brugen af frysere, reducere plastforbruget og bestille materialer smartere, mindsker vi ikke bare vores klimaaftryk, der vil også være mange penge at spare, og samlet set er det særdeles meningsfuldt” siger han.
Kan være ren win-win
LEAF anvendes allerede på universiteter verden over – blandt andet i alle laboratorier på Københavns Universitet. Internationale forskningsfonde som Wellcome Trust og UKRI prioriterer desuden bæredygtighed i deres bevillinger, hvilket kan give certificerede laboratorier en fordel i fondsansøgninger.
"Hvis vi kan dokumentere, at vi arbejder aktivt med bæredygtighed, kan det styrke vores position, når vi søger forskningsmidler. Samtidig ser vi en stigende interesse blandt studerende og ansatte for at arbejde et sted, der tager bæredygtighed alvorligt. LEAF kan dermed også blive et vigtigt rekrutteringsværktøj," forklarer Thomas Corydon.
Pilotprojektet løber over det næste halve år, hvorefter erfaringerne evalueres. Hvis alt går vel, kan flere laboratorier tilslutte sig LEAF-programmet allerede i slutningen af 2025.
"Vores mål er, at LEAF bliver en fast del af vores laboratoriepraksis. Vi starter i det små, men jeg tror på, at det vil vokse og blive en naturlig del af vores forskningskultur. Hvis vi både kan spare ressourcer og bevare vores høje forskningskvalitet, er det en ren win-win," afslutter Thomas Corydon.
På længere sigt undersøger Health muligheden for at integrere LEAF i alle laboratorier og gøre det til en obligatorisk del af onboardingprocessen for forskere og teknisk personale.
Kontakt
Professor Thomas Corydon
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Telefon: 28 99 21 79
Mail: corydon@biomed.au.dk
Bioanalytiker Inger Merete S. Paulsen
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Telefon: 87 16 76 67
Mail: imsp@biomed.au.dk