Bevillinger til ny forskning styrker indsatsen mod forgiftning og drugging

To forskere fra Aarhus Universitets Institut for Retsmedicin modtager bevillinger fra Offerfonden til deres forskning i retskemiske metoder. Målet er at forbedre muligheden for at identificere opioider og andre rusmidler og dermed hjælpe ofre for forgiftning og drugging.

Steffen Sinning og Jørgen Bo Hasselstrøm modtager bevillinger fra Offerfonden.
Steffen Sinning og Jørgen Bo Hasselstrøm modtager bevillinger fra Offerfonden. Foto: AU Health.

Lektor Steffen Sinning modtager 1,5 millioner kroner til et forskningsprojekt, der skal udvikle en metode til at afdække højpotente opioider som fentanyl og nitazener. Forskningsprojektet bygger på kroppens egne opioidreceptorer og har til formål at skabe et modelsystem, der kan fastslå, om opioider er årsag til forgiftninger eller mistænkelige dødsfald.

"De nye højpotente opioider udgør en alvorlig trussel, fordi forsvindende små mængder kan føre til dødelige forgiftninger. Vi håber, at vores nye metode kan hjælpe med at identificere stofferne mere præcist, selv i de situationer hvor traditionelle metoder ikke slår til," siger Steffen Sinning.

Seniorforsker Jørgen Bo Hasselstrøm får også en bevilling på 1,5 millioner kroner fra Offerfonden. Hans forskningsprojekt har til formål at udvikle en avanceret databehandlingsmetode, der kan identificere ukendte læge- og rusmidler i blod- og urinprøver. Projektet tager udgangspunkt i en lovende pilotmetode og sigter mod at automatisere identificeringen af stoffer.

"Vi ser desværre flere og flere sager med mistanke om drugging, hvor nuværende analysemetoder ikke kan påvise stoffer, der kan forklare symptomerne. Mit mål er at give ofrene bedre afklaring og øge muligheden for retfærdighed i deres sager," siger Jørgen Bo Hasselstrøm.

Projektet udføres i samarbejde med forskere fra både Afdeling for Retskemi og Bioinformatics Research Center ved Aarhus Universitet.

Begge forskere håber, at deres resultater kan bidrage væsentligt til arbejdet med at forebygge og håndtere de stigende problemer, som højpotente opioider og rusmidler udgør i samfundet.

Kontakt

Lektor Steffen Sinning
Aarhus Universitet, Institut for Retsmedicin
Telefon: 87168314
Mail: stsi@forens.au.dk

Seniorforsker Jørgen Bo Hasselstrøm
Aarhus Universitet, Institut for Retsmedicin
Telefon: 87166834
Mail: jbha@forens.au.dk