Cambridgeforsker skal styrke kampen mod sukkersyge

Folkesundhed er et internationalt anliggende, og bekæmpelsen af type 2-diabetes går på tværs af landegrænser. I kampen mod den udbredte folkesygdom har Aarhus Universitet nu udnævnt dr. Simon James Griffin som adjungeret professor.

Simon Griffin

Dr. Simon James Griffin har gennem længere tid haft et tæt samarbejde med diabetesforskere på Aarhus Universitet. Det fører nu til, at universitetet tilknytter den ambitiøse forsker i et adjungeret professorat og dermed formaliserer en endnu tættere kontakt til den britiske forsker.

Simon James Griffin er til daglig stedfortrædende centerleder på MRC Epidemiology Unit og Centre for Diet and Activity Research (CEDAR) i tilknytning til University of Cambridge i England. Han fokuserer sin forskning på type 2-diabetes og ser frem til at fortsætte samarbejdet tværs over Nordsøen.

Frugtbart samarbejde med kolleger i Aarhus

”Jeg sætter stor pris på samarbejdet med mine aarhusianske kolleger, og jeg er både personligt og fagligt meget glad for, at vi nu yderligere understøtter forbindelsen med et mere formaliseret samarbejde,” fortæller Simon Griffin. Han ser frem til nu i endnu højere grad at kunne udveksle forskningserfaringer, som kan styrke folkesundheden i både Danmark og i England.

Type 2-diabetes, som også betegnes som en livsstilssygdom, er et hastigt voksende problem i både England og Danmark. I Danmark er det registreret, at cirka 300.000 personer ved, at de har diabetes, men det vurderes, at yderligere 150-200.000 danskere har sygdommen uden at vide det.

En af de store udfordringer er at få diagnosticeret de diabetikere, som endnu ikke ved, at de har sygdommen. Forskningsresultater tyder på, at tidlig diagnose og tidlig iværksættelse af behandling af sygdommen kan reducere risikoen for udvikling af mange af de uheldige følgesygdomme, der ofte er forbundet med diabetes. Diabetikere lider ofte af følgesygdomme som dårlig sårheling, nedsat syn, nyresygdomme og hjerte-kar-lidelser.

Forebyggelse er vigtig ? og det nytter

En usund livsstil med forkert kost, for lidt motion og rygning øger risikoen for at udvikle type 2-diabetes.  Men sygdommen er også arvelig. Hvis en af dine forældre har type 2-diabetes, øges risikoen for, at du selv udvikler sygdommen to til fire gange. Hvis en af dine forældre lider af sygdommen, og du selv er overvægtig, øges din risiko for at udvikle sygdommen hele 24 gange.

Ifølge Simon Griffin har den forebyggende indsats og oplysning om sygdommen hidtil først og fremmest fokuseret på risikogrupperne. Han fortæller, at man ved at ændre sin levevis, kan halvere risikoen for at få sukkersygen trods den arvelige faktor. Derfor er det nødvendigt at arbejde hen imod livsstilsændringer i hele befolkningen, hvis man for alvor skal reducere de mange tilfælde af diabetes og begrænse udviklingen af følgesygdommene.

”Jeg ønsker og har ambitioner om, at forskningen skal hjælpe især patienterne, men også behandlerne. Og så håber jeg, at politikerne vil bruge resultaterne af diabetesforskningen, når der fremover skal træffes beslutninger om indsatsområderne inden for forebyggelse og behandling af sygdommen,” slutter Aarhus Universitets nye adjungerede professor.

Simon James Griffin er født den 19. marts 1962 i London.

Kontakt

Adjungeret professor, dr. Simon James Griffin
Aarhus Universitet og MRC Epidemiology Unit, Cambridge

Professor Torsten Lauritzen
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
E-mail: tl@alm.au.dk
Telefon (mobil): 2043 6931