Corona-vacciner sikrer sårbare god beskyttelse mod alvorlig sygdom

Knap 7000 personer har deltaget i stort studie af vacciners effekt mod coronavirus. Resultatet er både entydigt og betryggende, forklarer forsker.

Foto: AUH

Ældre og personer med kroniske sygdomme og nedsat immunforsvar er godt beskyttet mod alvorlig sygdom, hvis de er vaccineret mod coronavirus.

Det viser et nyt studie fra bl.a. Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

127 af studiets vaccinerede deltagere over 65 år var smittet med deltavarianten, men kun én måtte indlægges på hospitalet. Ingen af de 364 smittede med omikron-varianten måtte indlægges.

Før udrulningen af vaccinerne blev mellem 10 og 20 procent af de smittede i aldersgruppen indlagt på et hospital.

Professor i translationel virusforskning på Aarhus Universitet Ole Schmeltz Søgaard understreger, at de mildere sygdomsforløb og få indlæggelser i langt overvejende grad kan tilskrives vaccinerne.

”Studiets resultat er meget entydigt. Jeg synes, det er vældig betryggende at se, at vaccinen beskytter så godt mod svær sygdom hos de grupper af befolkningen, som på grund af alder, nedsat immunforsvar eller kroniske lidelser risikerer at blive alvorligt syge," siger han i et interview med Politiken.

 

Bag om forskningsresultatet

Fakta om studietype: Klinisk studie, som er designet til at vurdere effekten og sikkerheden af de tilgængelige vacciner mod coronavirus hos voskne borgere i Danmark.

Samarbejdspartnere: Studiet er iværksat af Lægemiddelstyrelsen og styres og koordineres af en gruppe forskere i samarbejde mellem Rigshospitalet, Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital og Statens Serum Institut. I samarbejdet indgår også landets fem regioner og en række vaccinationssteder landet over.

Finansiering: Studiet er finansieret af Sundheds- og Ældreministeriet.

Læs mere: Læs om det nationale forskningsprojekt Enforce her og læs den videnskabelige artikel, der er publiceret i tidsskriftet Nature Communications her

 

Kontakt

Ole Schmeltz Søgaard, professor på Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.
Mail: ole.schmeltz.sogaard@clin.au.dk
Telefon: 2721 5985