Det står skævt til med sundheden

Ikke to patienter er ens, siges det. Men for mange sygdomsramte er der også store forskelle i både adgangen til og kvaliteten af de behandlinger, de har behov for. I anledning af årets MatchPoints om Global Health Challenges and Solutions sætter vi fokus på udfordringen, som både globalt og her i Danmark skævvrider samfundet.

Årets MatchPoints om Global Health Challenges and Solutions sætter blandt andet fokus på de store globale og lokale udfordringer med ulighed i sundhed.

Health is wealth, lyder et engelsk ordsprog, hvis betydning peger på, at det at være sund og rask har stor værdi i sig selv. Men måske bør ordsproget vendes på hovedet og i stedet hedde ”wealth is health.”  For lige adgang til sundhed, et godt helbred og økonomi hænger uløseligt sammen. Men også køn, alder, uddannelse og hvor du bor kan have indflydelse på, hvor god en behandling, du som patient kan få.

Jens Seeberg er professor ved Institut for Kultur og Samfund på fakultetet Arts, hvor han forsker i antibiotikaresistens og sygdommes biosociale årsager. Til årets MatchPoints-konference er han Chair på en workshop, hvor han sammen med andre danske og internationale forskere sætter fokus på den institutionaliserede ulighed i adgangen til sundhed – og de mulige løsninger. Og der er nok at tale om, fortæller han:

”Det er i bund og grund ulighed, som fordeler sygdom og sundhed. Det er fx ulighedsstrukturerne, som bestemmer, hvordan en epidemi fordeler sig i verden, både i forhold til at være udsat for smitte og i forhold til kroppens modstandskraft, adgang til behandling, og om man lever i generelt sunde forhold i sin bolig og på sit arbejde,” fortæller han.

Faktisk mener Jens Seeberg, at ulighed i sundhed formodentligt er den største udfordring, vi har.

”Tag for eksempel tuberkulose. I dag er ca. 25 % af verdens befolkning bærere af tuberkulose. Det er to milliarder mennesker, og mellem 5-10% af dem får aktiv tuberkulose-sygdom. Langt de fleste tuberkulose-ramte er udsat for sundheds-ulighed i forhold til det miljø, de lever og bor i, samt adgang til diagnostik og behandling. Så det er ulighedsstrukturer, som bestemmer, hvordan den epidemi fordeler sig i verden.”

Har du penge, må du få…

På Institut for Folkesundhed forsker lektor Kim Moesgaard Iburg blandt andet i sundhedsøkonomi. Og man kan ikke tale sundhed uden at tale kroner og ører, fortæller han.

”Økonomi og sundhed er tæt forbundne størrelser, hvor den ene afhænger af den anden og omvendt. Det gælder lige fra det individuelle niveau op til makroniveauet for et helt samfund,” fortæller han.

For det handler ikke kun om størrelsen på din egen pengepung, eller hvor på den sociale rangstige du er. En af de helt store aktuelle og fremtidige faktorer for ulighed i sundhed er forsørgerbyrdeproblematikken, fortæller Kim Moesgaard Iburg:

”De store babyboom-generationer er klar til at gå på pension nu. Men siden midten af 1960’erne er fødselsraten faldet. De demografiske ændringer giver nogle store globale, nationale og lokale udfordringer. Vi får nogle store ældregenerationer, som giver en stigende sygdomsbyrde af fx kroniske lidelser, mens der, på grund af de mindre generationer til at arbejde, bliver færre til at betale skat. Vores udfordring er altså, med færre offentlige midler, at skulle planlægge, behandle og forebygge og gennem sundhedsfremmende foranstaltninger beskytte folk og samfundsgrupper mod sygdom og for tidlig død. ”

At problemet er større end det enkelte menneske nikker professor Jens Seeberg også genkendende til:

”Det er, hvad vi kalder sociale determinanter. Mange sociale forhold spiller en meget stor rolle inden for global sundhed. Men vi kan ikke adressere dem indenfor sundhedssektoren selv. Det kræver meget større politiske tiltag inden for alle samfundssektorer at løse udfordringerne på den helt store klinge,” siger han.

Lige sundhed til – næsten – alle

Det danske sundhedsvæsen er funderet på et ”lige sundhed til alle”-princip. Men virkeligheden stemmer ikke altid overens med principperne. For også i Danmark rammer sundheden skævt, fortæller Jens Seeberg.

”Det er heldigvis også noget, som vi er ved at få øje på. Goderne er ikke ligeligt fordelt. Vores levetid er skævt fordelt i forhold til socioøkonomiske forhold. Vi har hjemløshed, og tiltag, som fx at fjerne tolkestøtten er også voldsomt ulighedsskabende, fordi man ikke anerkender, at det tager lang tid at lære dansk på et niveau, hvor man kan forstå sundhedsfaglig information,” forklarer han.

Han mener slet ikke, vi kan tale sygdomme og sundhed uden at tale om sociale forhold.

”Det er vigtigt, at man ikke kun ser sygdomme snævert, men også ser på de bredere samfundsmæssige forhold. Herhjemme har vi skåret i og svækket den offentlige sundhedssektor over de seneste årtier. Det øger også uligheden. Fx ved, at man nu med en sundhedsforsikring kan købe sig til en bedre eller hurtigere behandling, mens andre har lange ventetider.”

Om MatchPoints konferencen 11.-13. maj 2022

Fakta MatchPoints

Siden 2007 har Aarhus Universitet hvert år afholdt MatchPoints – en akademisk konference med en udadvendt profil. Formålet med MatchPoints er at skabe dialog mellem Aarhus Universitet og det omgivende samfund om emner af bred samfundsinteresse. Det er kendetegnende for MatchPoints, at oplægsholderne er nogle af de mest velanskrevne navne inden for emnet.

Er der håb forude?

At verden er vredet skævt i forhold til sundhed kan godt virke som et uoverstigeligt problem. Men både Jens Seeberg og Kim Moesgaard Iburg kan godt få øje på håbet i horisonten.

”Ja. Det er der jo altid, ” siger Jens Seeberg, og fortsætter:

”Mennesket er en meget håbefuld art, men det er på den lange bane. Der er ikke noget quick fix. Faktisk er et af problemerne, at de nye teknologier lover et quick fix, så de tiltrækker de store investeringer, mens de mere basale, men meget vigtige, velfærdsydelser ikke får de samme midler tilført.  Så der er behov for, at vi er realistiske omkring ressourcerne, og hvor vi kanaliserer dem hen.”

Kim Moesgaard Iburg tror heller ikke på, at løsningen er lige rundt om hjørnet, men at ubalancen måske bliver mindre.

”Det er nok urealistisk at tro, at uligheden vil forsvinde over de næste 10-20 år. Men man kan da håbe på, at den er aftagende og bliver mere afbalanceret, det er jo det vi arbejder for, men det er ikke et problem, vi løser hurtigt, hverken globalt eller her i Danmark.”

Netop udsigten til at debattere både udfordringerne og de mulige løsninger er det Jens Seeberg ser mest frem til, når ulighed i sundhed er på dagsordenen på MatchPoints, siger han:

”Jeg er sikker på, at der kommer nogle vigtige bud ind i den her diskussion, også i forhold til bredere initiativer på verdensplan. Fx i forhold til samarbejder mellem en lang rækker byer i verden. Det er et andet niveau, hvor man kan arbejde med uligheden i stedet for kun at se på landsplan. Så jeg ser frem til nogle spændende bud på, hvordan vi lokalt, nationalt og globalt kan tackle de udfordringer, vi har nu, og som må komme fremover.”

Kontakt

Professor ved Institut for Klinisk Medicin og faglig leder af MatchPoints 2023
Christian Morberg Wejse 
Telefon: +4551944519
Mail: wejse@clin.au.dk