"Det var helt vildt – jeg troede ærligt talt ikke, at jeg ville vinde"
Hvordan koger man flere års forskning ned til tre minutter og ét enkelt slide? Det spørgsmål stillede Uffe Kjærgaard sig selv, da han tilmeldte sig årets 3 Minute Thesis-konkurrence, som blev afholdt den 19. marts.

"Det var utroligt svært," indrømmer Uffe Kjærgaard og fortsætter:
"Jeg var nødt til at udelade mange ting, som jeg egentligt synes er vigtige for forståelsen af min forskning. Men på tre minutter er man nødt til virkelig at skære ind til benet."
Uffe Kjærgaard er ph.d.-studerende på Institut for Klinisk Medicin og forsker i leverens stofskifte med fokus på, hvordan det ændres i forbindelse med sygdom.
I årets 3 Minute Thesis-konkurrence fortalte han publikum om, hvordan en avanceret MR-skanning, hyperpolarisering, potentielt kan bruges til at opdage leverkræft tidligere i sygdomsforløbet, end det er muligt i dag.
"Med hyperpolarisering kan vi måle omsætningen af sukker til blandt andet mælkesyre og aminosyrer. Det giver os mulighed for at se, hvordan leveren reagerer i forskellige fysiologiske tilstande og sygdomme – og det, håber vi, kan føre til tidligere diagnosticering af leverkræft," siger Uffe Kjærgaard.
Deltagelse var en form for kompetenceudvikling
3 Minute Thesis er en international formidlingskonkurrence, hvor ph.d.-studerende fra en lang række universiteter præsenterer deres forskning på bare tre minutter for et ikke-specialiseret publikum.
Da Aarhus Universitets 2025-udgave blev afholdt i Stakladen den 19. marts, dystede 17 kandidater om førstepladsen. Forinden havde deltagerne gennemgået både workshops og feedbacksessioner med fokus på videnskabsformidling.
Uffe Kjærgaard fortæller, at han tilmeldte sig konkurrencen for at blive bedre til netop dét.
"Som forsker, der arbejder med meget komplekse metoder i et snævert felt, er det en kæmpe udfordring at formidle sin forskning til personer, der ikke har indsigt i fagområdet. Jeg håbede på at få nogle retoriske værktøjer til at fange publikums opmærksomhed, og det fik jeg især gennem workshoppen," fortæller han.
Et overraskende resultat
Til finalen i Stakladen var stemningen elektrisk. Et stort og engageret publikum overværede præsentationerne, og hos Uffe Kjærgaard begyndte nervøsiteten at melde sig.
"Jeg var rigtig spændt lige op til, at jeg skulle på scenen. Nervøsiteten fortog sig lidt, efter jeg kom i gang, og publikum var heldigvis glade og engagerede – det hjalp meget. Men det er grænseoverskridende på den måde at skulle stille sig op og ’optræde’," siger han.
Men Uffe Kjærgaard må have overbevist både publikum og juryen med sit forsøg på at destillere komplekse videnskabelige begreber til et engagerende og letforståeligt oplæg. For da vinderen af konkurrencen blev udråbt, var det Uffe Kjærgaard, som blev kaldt på scenen.
"Jeg forstod det ikke og tror stadig ikke helt, det er gået op for mig endnu, at jeg faktisk vandt konkurrencen. Jeg synes virkelig, de andre gjorde det godt. Jeg stod på sidelinjen og så Peter Bæks præsentation, og jeg var sikker på, at han ville vinde – han gjorde det vanvittigt godt," siger Uffe Kjærgaard.
Med titlen som vinder af årets 3MT-konkurrence følger en præmie på 35.000 kroner, som Uffe Kjærgaard allerede har planer for.
"Noget af præmien skal bruges på en stor MR-konference i maj, og så giver den mig også mulighed for at deltage i flere internationale konferencer fremover. Det åbner helt klart nogle døre," siger han.

Et skridt ad gangen – og et blik mod Bologna
Næste skridt er den internationale 3MT-finale under Coimbra Group-konferencen i Bologna. Her skal de tre bedste præsentationer fra 35 europæiske universiteter dyste om den internationale førsteplads.
"Man er ikke automatisk med i finalen, desværre. Et udvalg ser videoer af vinderne fra alle de deltagende universiteter, og kun de tre bedste går videre, så konkurrencen er benhård," forklarer Uffe Kjærgaard.
Indtil da fokuserer han på at færdiggøre sine projekter på MR-Centret i Aarhus og nyde det sidste af ph.d.-tiden, inden han vender tilbage til arbejdet i klinikken.
”Det vigtigste for mig er, at min forskning kommer ud til et bredere publikum. Jeg har en masse spændende projekter her på MR-Centret, som jeg skal have gjort færdige, inden jeg afleverer min ph.d.-afhandling til september. Og så krydser jeg selvfølgelig fingre for at få lov til at komme med i finalen,” siger Uffe Kjærgaard.
Kontakt
Ph.d.-studerende Uffe Kjærgaard
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
Mail: uffe@clin.au.dk