Eftertragtet rejsestipendium går til yngre forsker i iltmangel ved fødslen

Mette Vestergård Pedersen er ph.d.-studerende på Institut for Klinisk Medicin. Hun belyser de langsigtede konsekvenser af iltmangel ved fødslen og modtager nu et EliteForsk-rejsestipendium, som skal gå til et forskningsophold ved Bergen Universitet i Norge.

Mette Vestergård Pedersen.
Mette Vestergård Pedersen. Foto: Uddannelses og Forskningsministeriet.

Iltmangel ved fødslen er en kritisk tilstand, der kan føre til alvorlige hjerneskader hos nyfødte. Mette Vestergård Pedersen har sat sig for at forstå og forbedre diagnosticeringen og behandlingen af tilstanden. Ved hjælp af epidemiologiske analysemetoder på data fra danske registre og fra patientoplysninger fra danske sygehuse skal hun identificere børn, der er i risiko for at udvikle neurologiske sygdomme senere i livet.

En central del af Mette Vestergård Pedersens forskningsprojekt er at vurdere effekten af- og muligheden for at udbrede brugen af kølebehandling - en metode, hvor den nyfødtes kropstemperatur sænkes til 34 grader i 72 timer for at minimere risikoen for permanent hjerneskade.

"Det er afgørende for både barnet, de pårørende og samfundet at kunne skelne mellem, hvem der bliver raske, og hvem der er i risiko for at få problemer senere i livet. Nogle børn kommer til at få brug for højt specialiseret hjælp, og jo før vi hjælper dem, des bedre går det dem på længere sigt," siger Mette Vestergård Pedersen.

Uddannelses- og Forskningsministeriet uddeler hvert år op til 20 rejsestipendier til nogle af landets dygtigste og mest talentfulde ph.d.-studerende. Stipendiet gør det muligt for Mette Vestergård Pedersen at fortsætte sin forskning i samarbejde med internationale eksperter ved Bergen Universitet i Norge.

Kontakt

Ph.d.-studerende Mette Vestergård Pedersen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Børn og Unge
Mobil: 51 27 84 92
Mail: mvp@clin.au.dk

Baseret på pressemateriale fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.