Få hjertebørn får psykiske problemer
Langt de fleste klarer sig godt, og de færreste får psykiske problemer som følge af deres hjertesygdom. Dét er en af konklusionerne på en undersøgelse af 7000 hjertebørn og deres risiko for senere psykiske problemer. Undersøgelsen, der er lavet af forskere fra Aarhus Universitet, er den første af sin slags.

Takket være langt bedre behandlingsmuligheder overlever langt flere af de ca. 600 danske børn der årligt fødes med hjertefejl i dag end tidligere. Forskere fra Aarhus Universitet har nu undersøgt sammenhængen mellem medfødt hjertefejl og risikoen for psykiske følgesygdomme:
- Hjertefejl er en af de hyppigste medfødte lidelser, og det er derfor vigtigt at undersøge, hvordan denne relativt store gruppe børn klarer sig senere i livet. Især fordi tidligere forskning tyder på, at nogle kroniske sygdomme hos børn kan øge risikoen for psykiske problemer, forklarer cand.med., ph.d. Morten Olsen fra Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Klinisk Institut, om baggrunden for undersøgelsen.
Undersøgelsen, der bygger på data fra knap 7000 danske børn født med hjertefejl i perioden 1977-2002, viser, at hjertebørnene har en lettere forhøjet risiko for at få psykiske problemer af den ene eller anden art sammenlignet med baggrundsbefolkningen.
- Det ser heldigvis ud til at langt de fleste af hjertebørnene klarer sig psykisk godt. Den mindre gruppe, vi kan se får psykiske problemer senere i barndommen og ungdomsårene, dækker bl.a. over ADHD og udviklingsforstyrrelser, fortæller Morten Olsen.
Vigtig viden om hjertesygdom
Forskningsresultaterne er netop blev offentliggjort i det prestigefyldte Circulation, der er verdens førende videnskabelige tidsskrift inden for hjertemedicin.
Undersøgelsen giver ifølge Morten Olsen bedre viden om medfødt hjertefejl som sygdom – en viden der er vigtig i forhold til den løbende opfølgning af denne type patienter:
- Man har tidligere fokuseret mest på de fysiske konsekvenser ved medfødt hjertefejl. Vores undersøgelse indikerer, at børn født med hjertefejl har en let forhøjet risiko for at få psykiske problemer senere i livet, selvom det heldigvis ikke rammer så mange. Den viden er selvfølgelig vigtig for alle, der arbejder med børn født med hjertefejl, så der også kommer fokus på børnenes mentale helbred.
Medfødt hjertesygdom dækker over både milde grader er hjertefejl, der ikke kræver operation, og alvorlige tilfælde, hvor operation er nødvendig:
- Vores undersøgelse tyder på, at risikoen for at udvikle en psykisk følgesygdom er let forhøjet, uanset om man er blevet opereret for hjertefejlen eller ej, afslutter Morten Olsen.
Fakta om medfødt hjertefejl
- 8 ud af 1000 børn har medfødt hjertefejl
- Hjertefejl er en af de hyppigste medfødte lidelser
- 85 % overlevere i dag til voksenalderen
- Der findes mange forskellige diagnoser for medfødt hjertefejl
- Årsagen til hjertesygdom kendes som regel ikke