Finansiering til ny dansk museumsudstilling skal forbedre den generelle forståelse og skabe interesse for kvindens sundhed og krop

En gruppe af ansøgere med lektor Felicity Mae Davis fra Aarhus Universitet i spidsen har netop modtaget 6 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden til et stort videnskabeligt kommunikations- og offentligt udbredelsesprojekt. Bevillingen går til en evidensbaseret museumsudstilling på KØN i Aarhus, hvor gæsterne de kommende år kan lære mere om kvindens biologi og sundhed.

Felicity Mae Davis fra Institut for Biomedicin formidler sin forskning via noget så utraditionelt som en museumsudstilling. Projektet er et samarbejde med Linje X og finansieres af Novo Nordisk Fonden.
Felicity Mae Davis fra Institut for Biomedicin formidler sin forskning via noget så utraditionelt som en museumsudstilling. Projektet er et samarbejde med Linje X og finansieres af Novo Nordisk Fonden. Foto: Simon Fischel, AU Health

Felicity Mae Davis leder et forskningsprogram på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet og The University of New South Wales i Sydney, hvor hun undersøger brystets udvikling samt produktionen og udskillelsen af mælk under amning. Hun er oprindeligt fra Australien, og da hun skrev sin ph.d. om brystkræft, kom det bag på hende, hvor lidt man egentlig vidste om den normale biologi i kvindens bryst.

”Det slog mig, hvor lidt vi egentligt ved om, hvordan brystet udvikler sig og forandres i løbet af en kvindes liv. Uden en god forståelse af brystets fysiologi og homøostase er forskere og klinikere ikke i de bedste positioner til at udvikle nye terapiformer for brystkræft eller at forhindre eller håndtere komplikationer associeret med amning. På dette område har universiteter, forskere og bidragydere fejlet,” siger hun.

”Forskning i kvindekroppen har længe været negligeret”

Den cellulære og biologiske udvikling af brystvæv har været det centrale punkt i Felicity Mae Davis forskning, men for nyligt har hun udvidet fokusområdet og begyndt på nye projekter, der fokuserer på reproduktion og mandlig svangerskabsforebyggelse.

”Mens kvindelige præventionsmidler har givet mange kvinder kontrol over deres reproduktive valg, eksisterer der stadig en ubalance i ansvarsfordelingen og risici i forhold til reproduktion. Stoffer, der er tiltænkt at øge seksuel lyst og nydelse er rettet mod mænd, og medicin til at kontrollere fertilitet og at forhindre uønsket graviditet er rettet mod kvinder. Det er på tide, at vi anerkender problemet og begynder at gøre noget ved det,” siger hun.

Felicity Mae Davis mener, at kvindens helbred – ikke bare på disse områder, men også på mange andre områder – ikke er blevet givet den opmærksomhed, det fortjener. Og den erkendelse satte tanker i gang om, hvordan hun kunne bidrage til at fikse et samfundsproblem, der er så gennemgribende.

”Bogen ’Invisible Women’ af Caroline Criado Perez sætter fokus på, hvor mange aspekter af livet og samfundet relateret til det menneskelige helbred og biologi, hvor kvinder er blevet fuldstændig overset. Det spænder fra den måde, sikkerhedsseler yder forskellig grad af sikkerhed afhængigt af køn, til den måde stoffer er blevet testet i præ-kliniske og kliniske forsøg, og endda den måde sygdom genkendes og diagnosticeres. Det er i dette langvarige og gennemgribende problem, at ideen til udstillingen på KØN opstod", siger hun.

Fra forskningsidé til museumsudstilling

I sine overvejelser nåede Felicity Mae Davis frem til, manglen på diversitet indenfor den type af forskning, der laves på universiteter, reflekterer en generel mangel på diversitet i forskningsmiljøer. Det er noget, hun føler, at universiteter kan gøre meget for at forbedre. Hun mener dog også, at individer med den rette information kan skabe væsentlige forandringer.

“Med udstillingen på KØN håber vi at kunne fostre empati og forståelse omkring emner så som menstruation, endometriose, bækkenorganprolaps og uligheder i forhold til mentalt helbred. Det udvikling kræver, at man skaber en dialog mellem børn, undervisere, forældre, bedsteforældre og politiske beslutningstagere. Alle er velkomne på museet,” siger hun.

KØN – Gender Museum Denmark ligger i Aarhus, sætter fokus på kønskultur og debatterer kønsproblematikker, ligestilling, krop og seksualitet. Da Felicity Mae Davis, kort efter at være flyttet til Danmark i 2021, besøgte museet sammen med en ven, var hun overvældet over det unikke udtryk og indvirkningen, som museet har. Lokationen gav hende en ide, og hun kontaktede straks museumskuratoren og foreslog et samarbejde.

Fører idéen ud i livet sammen med Linje X

”Jeg beskrev min forskning i brystbiologi til kuratoren og spurgte, om de var interesserede i at fremvise nogle af de videnskabelige billeder og illustrationer, som vi havde skabt i mit laboratorium. De svarede hurtigt og entusiastisk, men en smule varsomt, og bad mig om at forklare mine ideer mere grundigt i en formel ansøgning. Til at starte med var jeg i tvivl om, om ideen kunne implementeres. Det virkede som et meget omfattende projekt både praktisk og finansielt, men da bevillingen fra Novo Nordisk Fonden blev annonceret, og medlemmerne fra Linje X entusiastisk tilbød deres tid og ekspertise, voksede ideen hurtigt og blev til virkelighed,” siger Felicity Mae Davis.

“Udstillingen og projektet er en kollektiv bevægelse af nogle af de mest inspirerende forskere jeg har haft fornøjelsen af at lære at kende”, siger hun.

Det AU-baserede og tværdisciplinelle hold af forskere inkluderer professor Ida Vogel, lektor Christine Parsons, Nina Rågård, lektor Kamille Rasmussen, Ulrik Bak Kirk, doktor Silke Chalmers og doktor Ella Paldam.

Slår dørene op i 2024

”Vi har lige fået pengene bevilliget fra fonden i denne måned og skal mødes om et par uger i kernegruppen for at begynde at organisere den første fase. Vi er stadig i begyndelsen af en lang og spændende proces med at få stablet udstillingen på benene, men vi håber at være i stand til at invitere gæsterne indenfor til åbningen af udstillingens første del i 2024".

Museumsudstillingen på KØN bliver delt op i to faser: I 2024 åbner en mindre udstilling, og i 2026 overtager udstillingen nogle af de større områder på museet. Planen er, at udstillingen skal fylde tre etager, som er inddelt efter den kvindelige helbred og biologi: bækkenregionen for neden, brystregionen i midten og hjernen for oven.

Felicity Mae Davis håber, at udstillingen på KØN kan bidrage med mere generel viden om kvindekroppen og hjælpe folk med at forstå abstrakte koncepter på en klar, kreativ og sjov måde.

”Hvis nogen siger, at vi har celler i kroppen, der opfører sig på en bestemt måde eller består af sådan og sådan, kan det virke enormt abstrakt og måske en smule tørt. Mange mennesker responderer bare langt bedre på at høre, se og opleve ting. Vores mål er ikke bare at formidle forskning til offentligheden, men at gøre det tilgængeligt og underholdende på en måde, som folk gerne vil komme tilbage til, fortælle andre om og lære mere om,” slutter hun.

Kontakt

Lektor og ph.d., Felicity Mae Davis
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin og DANDRITE
Mobil: 41 21 00 65
Mail: felicity@biomed.au.dk