Forsker på flugt fra krigen: "Besked fra AU var som at få vinger"

Efter en lang og udmagrende flugt fra den russiske invasion blev et fellowship på Aarhus Universitet billetten ud af det krigshærgede Ukraine for forskeren Yevgeniya Lekomtseva.

Yevgeniya Lekomtseva måtte efterlade lejlighed, job og patienter, da russiske kampvogne begyndte at bombe Kharkiv.. Foto: AU Health/Jakob Binderup

Yevgeniya Lekomtseva sidder på kanten af sofaen, og der er kun få pauser i talestrømmen. Hun fortæller om de seneste syv måneders begivenheder, der har vendt op og ned på tilværelsen for den 45-årige læge og forsker.

I sit hjemland  levede hun en fredelig tilværelse i den østukrainske by Kharkiv, hvor hun viede al sin tid til sine patienter og forskerjobbet på en neurologisk afdeling af National Academy of Medical Sciences.

Men alt det fik en brat afslutning, da russiske kampvogne den 24. februar rullede ind over grænsen og indledte invasionen af Ukraine.

Få dage senere var de russiske soldater nået frem til Kharkiv.

”Om søndagen hørte jeg bombenedslag hver halve time. Det var så slemt, at min computer og printer stod og rystede på mit skrivebord. Det var der, jeg indså, at jeg kunne dø, hvis jeg blev i Kharkiv,” fortæller Yevgeniya Lekomtseva.

Tabte 11 kilo under flugt

Hun besluttede at forlade sit job, sin lejlighed og flygte ud af byen mod vest for at komme så langt væk fra krigshandlingerne som muligt.

Uden adgang til mad og offentlig transport var Yevgeniya Lekomtseva de følgende uger afhængig af hjælp fra nogle af de patienter, som hun havde arbejdet med i forbindelse med sin forskning inden for epilepsi og andre neurologiske lidelser.

Efter flere ugers flugt havde Yevgeniya Lekomtseva tabt 11 kilo, da hun i starten af april nåede frem til byen Poltava cirka midtvejs mellem Kharkiv og Kiev – tilsyneladende endelig i sikkerhed.

”Det var som at komme til en anden verden. I Kharkiv-regionen sad alle derhjemme, fordi det var forbudt at bevæge sig udenfor. I Poltava gik folk stadig på arbejde, og krigen var kun noget, folk havde set på tv,” fortæller hun.

Kendte kun til H.C. Andersen i Danmark

I dag sidder Yevgeniya Lekomtseva og fortæller sin historie i et solbeskinnet atrium i bunden af Universitetsparken på en rolig tirsdag i Aarhus, som er blevet hendes nye hjem.

Efter ankomsten til Poltava, hvor hun for første gang siden flugten fra Kharkiv havde adgang til internettet, begyndte hun at undersøge muligheden for at få forskningsfellowship i udlandet.

”Jeg undersøgte forskellige lande og stødte så på Danmark. Jeg kunne huske H.C. Andersen, men kendte ellers ikke noget til landet. Men det lød som et dejligt sted,” fortæller Yevgeniya Lekomtseva og fortsætter:

”Jeg vidste, at jeg ikke ville til en stor by eller hovedstad. Jeg ville bare til en lille by med rolige omgivelser, fordi jeg var så udmattet følelsesmæssigt, og jeg kunne ikke sove om natten.”

Fik svar fra AU efter en uge

Der gik ikke lang tid, før Yevgeniya Lekomtseva blev opmærksom på et opslag om AUFF-Ukrainan Research Fellowship på Aarhus Universitet – et tilbud til forskere på flugt fra krigen i Ukraine.

Hun så det som en unik mulighed for at få krigen på afstand og fortsætte sine forskningsaktiviteter. Derfor tøvede hun ikke med at sende en ansøgning. Derfra gik det hurtigt.

Allerede en uge efter at have sendt ansøgningen fik hun besked fra Aarhus Institute of Advanced Studies (AIAS) om, at hun havde modtaget et fellowship, inklusive fuld løn, eget kontor og adgang til AUs moderne forskningsmiljø.

”Jeg havde troet, at jeg skulle skrive over 20 ansøgninger og så måske være heldig at få en enkelt positiv tilbagemelding, så jeg blev så glad, da jeg fik beskeden fra Aarhus Universitet. Det var som at få vinger på ryggen,” fortæller Yevgeniya Lekomtseva.

Stor forskel på ukrainsk og dansk forskningsmiljø

Tre uger senere ankom hun til Aarhus, hvor hun blev tilknyttet Translational Neuropsychiatry Unit og professor Gregers Wegeners forskningsgruppe.

”Noget af det første, jeg gjorde, da jeg kom til Aarhus, var at snakke med Gregers, og han introducerede mig for sin forskning. Jeg var meget interesseret i hans metodologi, og hans laboratorium er fantastisk, når man sammenligner med det, jeg kommer fra i Ukraine,” siger Yevgeniya Lekomtseva og fortsætter:

”Jeg viste ham noget af det udstyr, vi bruger i Ukraine, og måtte forklare, at maskinerne var produceret i Stalins tid, og det siger lidt om forskellen på forskningsmiljøet i Ukraine og Danmark.

På afdelingen, der hører under Institut for Klinisk Medicin, skal Yevgeniya Lekomtseva blandt andet bidrage til forskningen i den neurobiologi, der ligger bag forskellige psykiatriske tilstande.

Og selv om det ukrainske forskningsmiljø er langt bagud i forhold til det danske, har Yevgeniya Lekomtseva rigeligt at byde ind med, fortæller Gregers Wegener.

”Yevgeniya har specielle kompetencer inden for neurologi og psykiatri, og hun har drevet en klinik, hvor patienterne bl.a. havde epilepsi og multipel sclerose. Hun har i den forbindelse indsamlet biologiske prøver fra patienterne gennem deres sygdomsforløb før og under behandlingen til forskningen, og det materiale kan bruges til at forstå sygdomsmekanismer,” siger han og tilføjer, at ukraineren allerede er faldet godt til i afdelingen.

”Yevgeniya er et meget omgængeligt menneske, og hun er gået til sine opgaver med stor seriøsitet og omhyggelighed.”

"Folk er så venlige"

Og det er ikke kun på jobbet, at Yevgeniya Lekomtseva er faldet godt til. Aarhus har vist sig som præcis det rolige og imødekommende hjørne af verden, hun havde brug for.

”Jeg er så glad for, at jeg valgte Danmark og Aarhus. Folk er så venlige, og jeg er for eksempel ikke vant til, at kassedamen i supermarkedet siger hej. Det er usædvanligt. Det er jo ikke, fordi de kan se, at jeg er fra Ukraine. Det er bare sådan, det er her i Danmark.”

Det var oprindeligt planen, at Yevgeniya Lekomtsevas fellowship skulle vare et halvt år. Det er siden blevet forlænget frem til sommeren 2023.

Hun har tænkt sig at få det optimale ud af sin tid i Aarhus, hvor hun glæder sig til at lære nye metoder og sparre med topforskere.

”Forhåbentlig kan det hjælpe min karriere, og jeg håber, at jeg kan tage en masse med mig tilbage til Kharkiv, når jeg en dag vender hjem. Forhåbentlig bliver det næste sommer, men ingen ved, hvordan tingene udvikler sig,” siger Yevgeniya Lekomtseva.


OM AUFF-Ukraine Research Fellowship:

  • Etableret for at støtte forskere, der har været nødt til at indstille deres arbejde på grund af den russiske invasion af Ukraine.
  • Fellowshippet skal gøre det muligt for modtageren at fortsætte sin forskning og samarbejde med andre forskere i et sikkert, internationalt og interdisciplinært forskningsmiljø.
  • Et fellowship inkluderer fuld løn, adgang til kontorplads, bibliotek og forskningsaktiviteter på Aarhus Institute of Advanced Studies (AIAS).
  • For at kunne ansøge skal man som minimum have en ph.d.-grad og være tilknyttet en forskningsinstitution i Ukraine som aktiv forsker.
  • Et fellowship tildeles for en periode på enten seks eller 12 måneder. Kan forlænges afhængigt af situationen i Ukraine.