Fra forsker til formidler: Malene Overby nåede finalen i Ph.d. Cup

Malene Overby er postdoc på Health, og den seneste måned har hun lært mere om formidling, end hun troede muligt. Som deltager i årets Ph.d. Cup er hun blevet coachet af Kåre Quist fra TV Avisen forud for det store finaleshow, som blev vist fredag aften på DR2.

Malene Overby er Postdoc på Institut for Klinisk Medicin og for nylig gav hun sit pitch i DR Koncerthuset til det store finaleshow i Ph.d. Cup 2023, som netop er blevet vist på DR2.
Malene Overby er Postdoc på Institut for Klinisk Medicin og for nylig gav hun sit pitch i DR Koncerthuset til det store finaleshow i Ph.d. Cup 2023, som netop er blevet vist på DR2. Foto: Privatfoto

Da Inside Health taler med Malene Overby, er hun ved at gøre sig de endelige forberedelser, før slaget skal stå, og hun som en af fem finalister har tre minutter til at formidle sin forskning i et fyldt DR Koncerthuset og et stort opsat tv-format.

D. 20. marts fik den 30-årige forsker at vide, at hun er blandt de fem finalister i Ph.d. Cup 2023. Siden har hun været igennem et intensivt formidlingsforløb.

”Det har været en vild oplevelse, og jeg har virkelig lært meget på kort tid omkring formidling. Ikke bare i forhold til udformning af et godt pitch eller en god præsentation, men også hvordan man kan brænde igennem på scenen med kropssprog, udtale, udstråling og meget andet, fortæller Malene Overby.

Bringer forskning fra laboratoriet til samfundet

Ph.d. Cup er et samarbejde mellem DR, Information og Lundbeckfonden og består både af en konkurrence, hvor fem udvalgte finalister dyster om 50.000 kr. samt et længere medieskoleforløb, der tilbydes alle ansøgere og sætter fokus på forskningsformidling til den brede offentlighed.

Holdet bag konkurrencen håber på at inspirere især yngre forskere til at fortælle bredt om deres forskning og at blive bedre til at forklare, hvad den kan bruges til i en samfundsmæssig kontekst.

Netop interessen for at bringe forskning ud af laboratoriet og at præsentere den for den brede offentlighed var årsagen til, at ph.d. i neurovidenskab, Malene Overby, tilmeldte sig Ph.d. Cup.

”Nogle gange kan man som forsker være så optaget af processen og sine resultater, at man helt glemmer det store billede. Hvordan kan verden egentligt bruge det, som jeg har skrevet ph.d. om og brugt 3 år af mit liv på? Det skal man jo gerne vide og kunne formidle - ikke bare til andre forskere, men også til sin mor, far, kæreste, ven eller lignende. Derfor ansøgte jeg,” siger Malene Overby.

Har fået hjælp af en professionel

Den unge forsker beskæftiger sig med proteiner i hjernen, der blandt andet har betydning for udviklingen af Alzheimers. Først udarbejdede hun en formidlingstekst og en 2 minutters video, som blev sendt ind til bedømmelse af journalister og kommunikationsfolk fra DR og Information samt en dommerkomite.

Efter at være blevet udnævnt som finalist, skulle Malene Overby lave en kort præsentationsvideo af sin forskning. Her besøgte Kåre Quist afdelingen og stillede spørgsmål som en slags indledende formidlingsøvelse.

Netop Kåre Quist, som mange nok kender fra TV Avisen, skulle vise sig at spille en nøglerolle i Malene Overbys formidlingsforløb, da han blev udpeget som hendes formidlingscoach.

”Kåre har lært mig enormt meget om, hvordan jeg skal fylde scenen ud med mit kropssprog, min udtale, udstråling mv. Det har været en vild og grænseoverskridende oplevelse, men jeg har virkelig lært meget på kort tid, siger Malene Overby og fortsætter:

”Jeg er selv meget beskeden af natur, så derfor bliver min måde at fremlægge på også ret afdæmpet. Det har været en stor oplevelse at arbejde med Kåre Quist, for han har været god til at coache mig i, hvordan jeg viser, at jeg brænder for forskningen. Min entusiasme kan nogle gange blive gemt bag en facade af formaliteter, så jeg har arbejdet meget med, hvordan jeg åbner op for mig selv”.

Vender formidlingen på hovedet

I forskningens verden er der en tendens til at ville starte helt fra begyndelsen, gå igennem en lang række videnskabelige steps og først derefter komme til resultaterne. Men ifølge Malene Overby var det en vigtig lektie at skulle vende processen om.

”At starte lige på og hårdt med resultaterne giver super god mening, men er helt omvendt af vores videnskabelige måde at arbejde på. Som forsker snakker man ofte med folk, der allerede har kendskab til emnet eller forskningsprocessen, så man starter et helt andet sted. Men på scenen er det godt at starte med et stærkt statement eller en punchline, som folk forstår, og som giver dem lyst til at høre resten,” siger Malene Overby.

Som forsker har man desuden ofte sit trofaste PowerPoint-show at læne sig op ad, men til Ph.d. Cup må man kun tage sig selv og en enkelt rekvisit med på scenen.

”Jeg beskæftiger mig med proteiner i hjernen og specifikt nogle proteiner, der kan gøre os klogere på Alzheimers. Jeg er selv meget visuelt tænkende og kunne godt tænke mig at skabe et billede af, hvad det egentligt er, jeg har fundet ud af. Da jeg var yngre, havde vi sådan nogle serieforbundne lyskæder - hvis en pære ikke virkede, så virkede hele kæden ikke - og det er egentligt et godt billede. Jeg har fundet det protein i hjernen, der gør at lyskæden nogle gange ikke virker. Det bruger jeg i mit pitch for at flytte forskningen over i en kontekst, som alle kan forholde sig til,” siger Malene Overby.

”Der er helt klart sket en udvikling”

Malene Overby har lært meget om forskningsformidling og tænker helt sikkert, at hun kommer til at kunne bruge den nye viden fra forløbet i sin forskning og fremtidige karriere.

”At være god til formidling kan give en kæmpe fordel i forhold til fondansøgninger, og næste gang jeg skal lave en præsentation til en konference, så vil jeg helt klart bruge nogle af de værktøjer, jeg har lært, til at fange folks opmærksomhed. Desuden har vi haft fokus på at bruge sociale medier som LinkedIn og Facebook aktivt og at lære at tale med pressen, og det kan på ingen måde undervurderes,” siger Malene Overby og fortsætter:

”Jeg er egentligt slet ikke til det der med at have fokus på mig, og hvem jeg er. Men det er en del af pakken, når man gerne vil formidle bredt om sin forskning. Jeg føler i hvert fald selv, at jeg nu har meget mere power og tro på, at jeg rent faktisk kan det her. Der er helt klart sket en udvikling,” siger hun.

Selve finaleshowet rullede over skærmen på DR2 kl. 21:30 fredag aften, og Malene Overby vandt desværre ikke konkurrencen. Men da vi spurgte hende inden showet, virkede det nu heller ikke til at være altafgørende, hvem der endte med at løbe med de 50.000 kr.

”Det er en fed oplevelse at få lov at være en del af sådan et stort tv-show, så jeg har glædet mig helt vildt, men det er også med en vis spænding og nervøsitet. Alle fem finalister er vidt forskellige, og vi har hver vores måde at tilgå opgaven på. Selvfølgelig er det en konkurrence, men vi hjælper, støtter og lærer af hinanden for at få det bedst mulige forløb og show. I sidste ende er det oplevelsen og den grundige forskningsformidling, der er det vigtigste for mig,” siger Malene Overby.

Kontakt

Postdoc, ph.d. Malene Overby
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin – Translational Neuropsychiatry Unit
Telefon: 20 95 95 39
Mail: maleneoverby@clin.au.dk