Infektionssygdomme er - stadig - en global udfordring

På trods af den moderne lægevidenskabs fremskridt er infektionssygdomme stadig en trussel mod mennesker verden over. Forskerne kæmper bl.a. mod højsmitsomme vira og inficerede fødevarer, der spreder infektioner på tværs af grænser.

Gode isolationsfaciliteter er vigtige for at begrænse spredning af de nye højsmitsomme infektionssygdomme. Foto: Lars Kruse/AU Kommunikation.

SARS, svineinfluenza, malaria, tuberkulose og dengue-feber. Det er blot nogle af de infektionssygdomme, der løbende kræver menneskeliv og udfordrer læger og forskere verden over:

”De nye infektionssygdomme er en vedvarende global udfordring. Det skyldes blandt andet, at de vira, vi kender, muterer og bliver modstandsdygtige over for medicinen, så vi ikke altid har de rette våben mod dem,” siger Christian Wejse, og uddyber:

”Vi ved, at alvorlige infektionssygdomme som svineinfluenzaen i 2009 dukker op fra tid til anden. Før sommerferien så vi for eksempel et nyt udbrud af et SARS-lignende virus i Saudi Arabien, der ligner det virus, som skabte panik i 2003. Det er derfor vigtigt, at vi hele tiden har den nyeste viden om, hvordan vi bedst behandler og inddæmmer denne type ekstremt smitsomme sygdomme.”

Høj smitterisiko

At blive smittet med en alvorlig infektionssygdom er ikke kun alvorligt for patienten selv. Ofte er smittefaren høj. Under SARS-epidemien i 2003 smittede en enkelt patient for eksempel halvdelen af medpassagerne på et fly til Toronto. Godt isolationsudstyr er derfor et vigtigt redskab til forhindre smitte af medpatienter og hospitalspersonale og begrænse epidemier:

”Smitterisikoen er ekstrem høj ved nogle af disse sygdomme. Det er derfor utroligt vigtigt, at vi har de nødvendige isolationsfaciliteter, så vi forhindrer lokale epidemier,” siger Christian Wejse.

Sygdomme krydser grænser

Også velkendte infektionssygdomme fortsætter med at være en kilde til udbredt sygdom og død verden over. De senere år er ca. 50-100 millioner mennesker ifølge WHO årligt blevet smittet med dengue-feber, ca. 219 millioner med malaria og 9 millioner mennesker med tuberkulose.

Selvom mange af disse meget alvorlige infektionssygdomme ikke er så udbredte i den vestlige verden, er der ifølge Christian Wejse god grund til at være meget opmærksom på udviklingen:

”Vi rejser mere og ofte længere væk end tidligere, og vores fødevarer er ofte importeret fra mere eller mindre eksotiske destinationer. Fra et sundhedsmæssigt perspektiv har globaliseringen desværre medført større risiko for, at vira spredes til et større område og til flere mennesker,” siger Christian Wejse.

”I disse år ser vi for eksempel tilfælde af multi-resistent tuberkulose. Dette er et stigende problem i blandt andet Østeuropa. Med et mere åbent samfund følger også risikoen for flere sygdomme, og det skal vi løbende være meget opmærksomme på.”


Læs mere

D. 5.-8. september  afholder Aarhus Universitet (i samarbejde med Aarhus Universitetshospital) Nordens største kongres om infektionssygdomme med temaet ”Nordic perspectives on global and emergent infections”.

Læs mere på kongressens hjemmeside  


Yderligere oplysninger

Lektor og læge Christian Wejse
Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, Infektionsmedicinsk Afdeling
Tlf. 2012 4958
wejse@dadlnet.dk