Karriereambassadør: "Det gør en forskel, når nogen lytter"

Kim Henningsen er karriereambassadør på Institut for Biomedicin. Her har han det seneste års tid hjulpet masser af yngre forskere med at finde retning og mod i en akademisk verden, der kan føles både uklar og usikker.

Kim Henningsen er karriereambassadør og hjælper især postdocs og adjunkter med at finde hoved og hale i den akademiske verden.
Kim Henningsen er karriereambassadør og hjælper især postdocs og adjunkter med at finde hoved og hale i den akademiske verden. Foto: Simon Fischel, AU Health.

"Jeg ved ikke, om jeg løser alle de problemer eller udfordringer, som kolleger kommer med – men jeg ved, at det gør en forskel, når nogen lytter," siger Kim Henningsen.

Han er karriereambassadør og hjælper især postdocs og adjunkter med at finde hoved og hale i den akademiske verden. Og der er alvor bag ordene, når han giver et godt råd. For han har mærket usikkerheden på egen krop.

"Jeg lod tilfældet råde i min egen karriere. Jeg var ikke særligt proaktiv, og det gav en masse usikkerhed – og også muligheder, der aldrig blev grebet. Det vil jeg gerne hjælpe andre med at undgå," fortæller han ærligt.

Fra Berlin til Bartholin

Kim Henningsen har været ansat på Institut for Biomedicin siden 2017. Med en kandidat i molekylærbiologi og en ph.d. i neuromedicin har han både arbejdet som lab manager og forsker i Aarhus og på det anerkendte universitetshospital Charité i Berlin.

I dag er han teamleder for det lokale teknikerteam og koordinator for en lang række opgaver på Institut for Biomedicin – senest instituttets flytning til nye bygninger. Han er desuden én af 12 karriereambassadører på Health, som blev udnævnt i forbindelse med lanceringen af fakultetets karriereudviklingspakke rettet mod postdocs og adjunkter.

"Jeg har altid været optaget af, at vi skal trives i vores arbejdsliv. Det handler i høj grad om at vide, hvor man vil hen, og hvilke muligheder man har. Derfor var det her initiativ noget, jeg straks ønskede at bidrage til, da jeg fik muligheden," siger han.

Karriereudvikling på Health

Hvordan skaber man klarhed i en akademisk karriere, der ofte er præget af midlertidige stillinger og mange spørgsmål? På Health arbejder vi aktivt for at give yngre forskere bedre støtte og indsigt i deres karrieremuligheder – både inden for og uden for universitetet.

I en række artikler i Inside Health møder du nogle af de mennesker, der har erfaring med karriereudviklingsindsatsen – og får indblik i tilbud, refleksioner og erfaringer, der kan hjælpe dig videre i dit eget arbejdsliv.

Vil du vide mere?

Læs mere på karrieresiden for yngre forskere på Health eller find og kontakt din lokale karriereambassadør via oversigten på Healths hjemmeside.

En fortrolig samtale kan ændre alt

Rollen som karriereambassadør handler ifølge Kim Henningsen ikke om at give færdige svar, men om at stille de rigtige spørgsmål.

"Jeg prøver at få kolleger til selv at finde ud af, hvad de egentlig vil. Jeg kan og skal ikke beslutte for dem, men jeg kan hjælpe dem med at se mulighederne – og måske tage de første skridt hen mod et valg eller en beslutning," forklarer han.

Han understreger, at samtalerne er både fortrolige og uforpligtende.

"Man kommer, som man er – og med det, man har på hjerte."

Typisk beder han om et CV på forhånd og starter samtalen med at spørge ind til personens drømme og idéer.

"Så kan vi lægge en strategi for, hvad man konkret kan gøre. Men ofte er det nok bare at tale med nogen. Bare dét at booke en tid og møde op til en samtale med en karriereambassadør gør, at man bliver tvunget til at forholde sig til sin situation. Og det gør i mange tilfælde en forskel".

Karriereambassadørerne på Health er særligt til for at rådgive postdocs og adjunkter, men også ph.d.-studerende kan tage kontakt. F.eks. hvis det ikke føles naturligt at tage den pågældende snak med sin ph.d.-vejleder.

"Man behøver ikke at have et konkret problem. Det er helt okay bare at være nysgerrig på, hvad mulighederne er, og hvordan man eventuelt kommer derhen. Jeg har fået beskeder bagefter, hvor folk f.eks. skriver, at de er blevet mere motiverede, har kontaktet en virksomhed – eller at de måske er endt i et nyt job. Det er virkelig givende," siger Kim Henningsen.

Vi skal være mere synlige i hverdagen

Karriereambassadørrollen er del af en større karriereudviklingspakke, som Health lancerede i 2024. Pakken består af syv tilbud, der skal gøre karrierevejene mere gennemsigtige og hjælpe den enkelte medarbejder til at træffe oplyste valg – både inden for og uden for akademia.

Blandt tiltagene er udpegningen af karriereambassadører, karrieresamtaler med nærmeste leder og muligheden for at udarbejde en personlig karriereudviklingsplan.

"Det er en rigtig god pakke. Men vi ambassadører skal være endnu mere synlige på Health, end det er tilfældet lige nu. Så tror jeg, vi kan gøre en større forskel for flere," siger Kim Henningsen og fortsætter:

"Det kunne f.eks. være gennem oplæg til diverse husmøder eller institutmøder – bare så kolleger ved, at vi eksisterer og får et indtryk af, hvad vi kan hjælpe med."

Han understreger, at karrierevejledning ikke kun er et individuelt ansvar.

"Nærmeste leder bør opfordre medarbejderne til at tænke over deres fremtid. Men det kræver nogle menneskelige færdigheder – og måske er det ikke alle, der har dem, eller som har blik for karriereudvikling i en travl hverdag som leder. Derfor giver det mening med en funktion som vores," siger Kim Henningsen.

Ambassadørrollen giver både energi og mening

Som far til fire børn i alderen 7 til 26 og en hverdag som teamleder og koordinator, kan det dog også være en udfordring for Kim Henningsen at finde tid.

"Jeg bruger nok op mod 10 timer om måneden på ambassadørrollen, og det er ikke fordi, jeg har oceaner af tid. Men jeg prioriterer det, fordi det føles meningsfuldt. Og så handler det også om at være effektiv. Jeg planlægger samtalerne i naturlige huller i kalenderen og gør så mit bedste for at være hundrede procent til stede, når jeg taler med folk," siger han.

Samtalerne har i dén grad også bidraget til Kim Henningsens hverdag og arbejdsliv på Instituttet.

"Det giver mig energi, når jeg kan se, at noget jeg siger eller gør, hjælper andre. Det tvinger mig til at holde mig skarp på, hvad det egentlig vil sige at have et godt arbejdsliv. Så i virkeligheden lærer jeg mindst lige så meget af samtalerne, som dem jeg taler med," siger Kim Henningsen.

Kontakt

Karriereambassadør og specialkonsulent Kim Henningsen
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Telefon: 40 50 73 77
Mail: kh@biomed.au.dk