Millionbevilling: Celleterapi kan være løsningen på kroniske nyresygdomme
Antallet af patienter med kroniske autoimmune nyresygdomme er stigende, og vi har i dag ingen effektiv behandling. Lektor Rasmus O. Bak fra Aarhus Universitet vil, som led i et stort europæisk forskningssamarbejde, finde nøglen til en effektiv behandling i celleterapi. Projektet er støttet af EU's Horizon Europe-program og finansieret med i alt 59 mio. kr.

Omkring 10 procent af verdens befolkning lider i dag af kroniske autoimmune sygdomme, men behandlingsmetoderne er få og ofte ineffektive, fordi det endnu ikke er lykkes at finde en behandlingsform, som kan holde immunforsvaret i balance i længere tid.
Med en millionbevilling fra Horizon Europe-programmet vil forskere fra 11 institutioner nu forsøge at udvikle en effektiv behandlingsform med celleterapi. Blandt dem er lektor Rasmus O. Bak fra Institut for Biomedicin, som forsker i udvikling af gen- og celleterapi og er eneste danske forsker i konsortiet. Forskningsprojektet tager udgangspunkt i den kroniske nyresygdom IgA-nefropati, men målet er at udvikle en skabelon til en behandlingsform, som på sigt kan bredes ud til flere sygdomme.
Rasmus O. Bak vil bidrage til projektet med sin forskning i brugen af det såkaldte CRISPR- værktøj. CRISPR er en molekylær DNA-saks, som kan programmeres til at ”klippe-klistre” eksakte DNA-sekvenser i celler. Dermed kan gener ændres og give celler nye ønskede egenskaber til brug i celleterapi.
Kontakt
Lektor og ph.d. Rasmus O. Bak
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Mobil: 93 92 91 00
Mail: bak@biomed.au.dk