Når fleksjob bliver en gevinst for alle
Professor Lene Niemann Nejsum fra Institut for Klinisk Medicin har fundet stor gevinst i at ansætte personer i fleksjob, og Frederikke Liebst Poulsen og Simon Skovbo Lassen er glade. De har nemlig fundet en arbejdsplads, hvor de kan udnytte deres evner og føle sig værdsat.

Lene Niemann Nejsum fik øjnene op for fleksjobordningen i 2020, da hun blev kontaktet af en molekylærbiolog, der skulle i arbejdsafklaring. Vedkommende kom i virksomhedspraktik, erfaringerne var gode, og i 2024 ansatte hun Frederikke Liebst Poulsen og Simon Skovbo Lassen i sin forskningsgruppe.
”Jeg havde behov for hjælp til at håndtere vævsprøver. Dette var noget min lab manager tog sig af, men opgaven voksede og derfor havde vi brug for ekstra kapacitet. Jeg vidste, at jeg ikke kunne ansætte en medarbejder på fuldtid, så fleksjobløsningen passede perfekt til vores behov, og jeg indsatte derfor en jobannonce i flexjobavisen” fortæller Lene Niemann Nejsum.
Frederikke Liebst Poulsen, der er uddannet bioanalytiker og havde den relevante erfaring, søgte med det samme stillingen, da hun så jobopslaget. Også Simon Skovbo Lassen, der har stor interesse i naturvidenskab og IT, søgte.
Om fleksjob:
Fleksjob er et tilbud til personer, der pga. en varig og væsentligt nedsat arbejdsevne ikke kan opnå eller fastholde beskæftigelse på normale vilkår.
I fleksjobbet tages der hensyn til, at medarbejderes arbejdsevne er begrænset, og kommunen udbetaler et tilskud til lønnen, der kompenserer for den nedsatte arbejdsevne.
Har du kendskab til en stilling, der måske kan have relevans for en ansat i fleksjob?
Jobcentret hjælper med at finde nye medarbejdere, når I har en stilling, der skal besættes og kan give dig råd og vejledning i forbindelse med ansættelse af en medarbejder i fleksjob.
Kontakt Jobcentret i Aarhus på telefon: 41 85 63 92.
Var ved at drukne i systemet
Bioanalytiker Frederikke Liebst Poulsen, der nu er ansat i fleksjob i Lene Niemann Nejsums forskningsgruppe, kender godt til de udfordringer, der kan være forbundet med at finde den rette plads i arbejdslivet.
"Før man ender i fleksjob, kræver det en hel del tid i virksomhedspraktik, hvor man finder ud af, hvad man kan, ud fra ens individuelle vilkår, og hvilke skånehensyn der eventuelt skal tages. Og herefter starter selve jobsøgningsprocessen, hvor man bare håber på, at der er nogen, der tænker: 'Lad os tage chancen. Lad os kalde en fleksjobber ind og se, hvad de kan,'" siger Frederikke Liebst Poulsen.
Som neurodivergent har Simon Skovbo Lassen haft svært ved at passe ind i uddannelsessystemet, og som årene gik, blev det sværere at navigere i de mange krav, samfundet stillede til ham.
Det hele kulminerede i en periode med arbejdsløshed og en kamp med jobcentret.
”Det var et langstrakt forløb, som sled på mig. Det føltes som om, jeg var ved at drukne i et system, der ikke forstod mig,” siger han.
Men midt i den kamp opstod der en mulighed, da han faldt over fleksjobstillingen i Lene Niemann Nejsums forskningsgruppe og sendte en ansøgning afsted.
”Jeg bad specifikt om, at jobcentret ikke skulle sortere i ansøgningerne på forhånd og fik derfor også Simons ansøgning. Han var interesseret i naturvidenskab og IT og var nysgerrig på hvad vi lavede. Da jeg længe havde overvejet en hjemmeside, tænkte jeg, at det kunne være et godt match” fortæller Lene Niemann Nejsum.
Giver større fleksibilitet i hverdagen
Simon Skovbo Lassen startede først i virksomhedspraktik og begyndte opsætningen af en hjemmeside for forskningsgruppen. Han blev siden ansat og opgaverne har derefter udviklet sig. Han arbejder nu også med billedredigering.
”Det, jeg virkelig elsker ved jobbet, er friheden til selv at finde løsninger. Jeg har frihed til at arbejde, når jeg kan og vil, og Lene stoler som leder på, at jeg selv tager initiativet,” siger Simon.
Frederikke Liebst Poulsen arbejder særligt med vævsprøver og understreger, hvor vigtigt det er, at arbejdspladser ser mulighederne i fleksjob.
"Det kan godt være, at det kræver en lille ekstra indsats at have en person ansat i fleksjob, men til gengæld kan det give så meget til en arbejdsplads. Der er virkelig mange unikke kompetencer og højt specialiserede talenter derude, som af den ene eller anden grund har behov for et fleksjob," siger hun.
For Lene Niemann Nejsum betyder ansættelsen af personer i fleksjob at forskningsgruppen har større fleksibilitet i hverdagen og mulighed for at brede sig fagligt.
”Simon og vores andre ansatte i fleksjob har hver deres kompetencer og løser opgaver, hvor der ikke er behov for en fuldtidsstilling. Ved at Frederikke overtog ansvaret for vævsprøver, frigav det ressourcer hos min lab manager til mange andre opgaver” forklarer hun.
Sætter rammen for succes i jobbet
En vigtig del af Lene Niemann Nejsums ledelsesstrategi er at tage højde for den ansattes behov og give plads til individuel tilpasning.
”Vi taler løbende sammen om, hvordan de ansatte har det. Jeg giver f.eks. Simon friheden til at arbejde hjemmefra, når det passer ham, og vi er enige om, at han kontakter mig, hvis der er noget, der presser sig på. Det er vigtigt at skabe de rigtige rammer, så samarbejdet bliver en succes for begge parter,” siger Lene Niemann Nejsum.
”Det har været en periode, hvor jeg har lært meget om, hvad mine evner er værd. Jeg føler mig heldig at have fundet et sted, hvor man udviser tillid og fleksibilitet, men samtidig giver rig mulighed for at vokse fagligt ” fortæller Simon Skovbo Lassen.
Simon Skovbo Lassen er ikke bange for at tale om de udfordringer, han har mødt undervejs. Han fortæller om uger, hvor han har været ved at brænde ud grundet sin neurodivergens, men takket være en god dialog med Lene har han altid fundet en vej tilbage.
”Det er vigtigt at være åben om, hvad man har brug for. Ikke kun fordi det giver et godt samarbejde, men også fordi din chef må vide, hvornår det brænder på for at kunne give luft. Lene har altid været støttende, og det har givet fremdrift og tilknytning til fælles mål” siger han.
Et budskab til forskningsledere: ”se mulighederne i fleksjob”
Lene Niemann Nejsum understreger, at ansatte i fleksjob kan tilføje stor værdi til et forskningsmiljø, og hun opfordrer andre forskningsledere til være åbne overfor ordningen.
”Der er en fordom om, at fleksjobbere kun løser ufaglærte opgaver, men det er en gruppe, der afspejler bredden af vores samfund. De kan være akademikere, teknikere eller noget helt tredje. Jeg vil gerne være med til at synliggøre ordningen, så vi kan matche fleksjobbere med de mange opgaver hos os, der ikke nødvendigvis kræver en fuldtidsstilling,” siger hun.
Frederikke Liebst Poulsen er enig.
"Jeg synes tit, at det er de ufaglærte jobs, man ser som en del af fleksjobsystemet. Og der er måske også en forståelse af, at hvis man har fleksjob, så er man nok ufaglært. Men sådan behøver det langt fra at være. Der er så meget potentiale og så mange kompetencer at få fingrene i, hvis man bare vil være åben og nysgerrig på muligheden for at bruge en fleksjobber" siger hun.
Simon Skovbo Lassen håber, at hans historie kan inspirere andre fleksjobbere til at søge mod universitetsverdenen.
”Der er mange som mig, der sidder fast i systemet med skjulte ressourcer. Universitetet har stillinger, der ikke kræver fuldtid, og det er en perfekt mulighed for at matche fleksjobbere med relevante opgaver. Mit nuværende job har i hvert fald overbevist mig om, at der er brug for vores ressourcer, og at jeg faktisk har noget værdifuldt at byde på,” afslutter han.
Kontakt
Professor Lene Niemann Nejsum
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
Telefon: 21 16 31 21
Mail: nejsum@clin.au.dk
Hjemmeside: Nejsumlab.au.dk