Ny doktor kan forudsige et kræftforløb

Ny doktor på Aarhus Universitet, Lise Lindahl kan forudsige et aggressivt forløb med lymfekræft i huden og har samtidig også fundet en kur.

Lise Lindahl får medicinsk doktorgrad inden for kutant T-celle lymfom (CTCL), som er lymfekræft i huden. Foto: Nicolai Hildebrand. AU

Tænk, hvis vi på et tidligt stadie kunne forudsige, om en kræftsygdom udvikler sig langsomt eller aggressivt. Det er præcis, hvad Lise Lindahl har formået i sin doktordisputats. Hun har forsket i lymfekræft i huden, som udvikler sig fra lymfesystemets celler.

Ved at studere de danske sundhedsregistre og analysere data fra patienter med lymfekræft i huden kunne Lise Lindahl konstatere, at sygdommen kan udvikle sig forskelligt. Herefter analyserede hun kræftceller og fandt frem til en molekylær markør, der på diagnosetidspunket kan forudsige den enkelte patients sygdomsforløb.

Markøren har i sig selv en funktion, som øger celledeling og dermed også spredning af kræften. Lise Lindahl måtte endnu en tur i laboratoriet for at finde en kur og fandt frem til, at antibiotika, som dræber gule stafylokokker i huden, bremser sygdommen.

Forskningsresultaterne baner vej for mere målrettet patientbehandling, som har bedre effekt og færre bivirkninger.

Kontakt:

Dr.med. og ph.d. Lise Lindahl
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Hud- og Kønssygdomme
Mail: lise.lindahl@clin.au.dk
Mobil: +45 25396654