Ny teknik skal hjælpe patienter med hjernekræft
En ny scanningsteknik udviklet af danske og amerikanske forskere kan afsløre, hvor modtagelige patienter med aggressiv hjernekræft er over for medicinen. Forskningen bag den banebrydende teknik er netop offentliggjort i Nature Medicine
Den mest aggressive type hjernekræft rammer årligt 260 danskere. Nogle patienter lever kun få måneder, mens andre lever i halvandet år. Kun ganske få – 3,5 procent – lever fem år efter diagnosen. En ny skanningsteknik kan nu afsløre, hvordan hjernesvulsten påvirkes af medicinen:
”Vi har udviklet en såkaldt MRI skanningsteknik, der kan afsløre, hvordan en patient vil respondere på behandlingen, der hæmmer væksten af nye blodkar til tumoren. Teknikken gør os i stand til kun at udvælge de patienter, der faktisk vil have gavn af behandlingen, og hurtigt iværksætte eller intensivere anden behandling for patienter, der ikke vil reagere,” siger Kim Mouridsen, lektor ved Aarhus Universitet og leder af forskergruppen Neuroimaging Methods ved MINDLab, Aarhus Universitet. Han har udviklet den nye teknik sammen med forskere fra Harvard Medical School.
Hjernearkitektur giver vigtig viden
Behandling af patienter med den aggressive hjernekræft sker oftest med medicin, der hæmmer vækst af nye blodkar, eftersom de mest aggressive hjernetumorer konstant forsøger at danne nye blodkar for at skaffe ilt. Behandlingen giver symptomlindring, men den øger også effektiviteten af stråleterapi, fordi iltning bliver bedre.
Kim Mouridsen betegner den nye teknik – kaldet Vessel Architectural Imaging – som et vigtigt skridt på vejen til bedre behandling:
”Med større viden om, hvordan blodkarrene i kræftsvulsten ser ud, vil vi også kunne komme et skridt videre i forhold til at kunne forklare, hvilke mekanismer der er afgørende for effekten af en behandling. Og netop forståelsen af disse mekanismer er forudsætningen for at udvikle og forbedre behandlingen af hjernetumorer generelt.”
Læs mere
Læs den videnskabelige artikel “Vessel architectural imaging identifies cancer patient responders to anti-angiogenic therapy”.
Undersøgelsen er finansieret af the Danish Research Foundation and the Ministry of Science, Innovation and Technolgy, Denmark.
Yderligere oplysninger
Ph.d., lektor Kim Mouridsen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin, Center for Funktionelt Integrativ Neurovidenskab og MINDLab
Direkte telefon: 7846 4404
Mobiltelefon: 2980 5090
kim@cfin.dk