Ny guide til musklernes gen-jungle kan løfte sundhedsforskning
Forskere fra Aarhus Universitet og Bispebjerg Hospital har skabt et samlet overblik over, hvordan titusindvis af gener spiller sammen i forbindelse med musklernes adfærd. Samtidig har de udviklet en guide til de enorme datamængder og baner dermed vej for ny viden om sygdomme, der er forbundet med manglende aktivitet.
Hvordan reagerer generne i muskelceller, når musklerne bliver sat på arbejde? Hvordan påvirker det generne, at muskler ikke bliver brugt? Hvilken betydning har henholdsvis aktivitet og mangel på aktivitet for organismens stofskifteprocesser – og dermed bl.a. for sygdomme som diabetes og fedme?
De spørgsmål ligger til grund for et nyt studie fra Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed, og Bispebjerg Hospital, Institut for Idrætsmedicin. Studiet sammenligner for første gang samtlige muskelgeners reaktioner på forskelligartet muskelarbejde på den ene side og manglende aktivitet på den anden. Det er sket dels ved hjælp af muskelvævsprøver fra 20 unge, raske mandlige forsøgspersoner, dels ved hjælp af gen-screening.
Resultatet er netop publiceret i Nature-tidsskiftet Scientific Data og repræsenterer en enorm datamængde, som nu er tilgængelig for forskere verden over.
Platform for fremtidig forskning
”En stor udfordring ved gen-screening er imidlertid, at titusindvis af gener, der skal ganges med et antal involverede forsøgspersoner og et antal tidspunkter udvalgt til måling, hurtigt udvikler sig til hundredetusinder af datapunkter, som man skal overskue og fortolke”, siger lektor Kristian Vissing fra Aarhus Universitet.
Selv om man systematiserer data, har en såkaldt bioinformatisk analyse nemlig også sine begrænsninger. F.eks. opgøres data typisk efter hvilke gener, der reagerer mest på et givent stimuli; men gener, der reagerer mindre kraftigt - eller i samspil med beslægtede gener - kan være mindst lige så vigtige eller vigtigere for forståelsen af en biologisk mekanisme, der ligger til grund for sygdom.
”Derfor har vi som led i det nye studie udviklet et søgeredskab, eller manual, der gør det nemt for andre forskere at finde rundt i de store datamængder og opnå viden om de gener, de er særligt interesserede i”, siger Kristian Vissing.
Tilsammen udgør de to elementer i studiet en platform til videre forskning i sygdom og behandlingsmuligheder. F.eks. til at undersøge muskelgener involveret i sukkerstofskiftet, hvilket kan hjælpe med til at dirigere udvikling af medicin mod diabetes.
Fakta:
Studiet ”Simplified data access on human skeletal muscle transcriptome responses to different exercise” i Scientific Data er udført i samarbejde med seniorforsker Peter Schjerling, Bispebjerg Hospital.
Yderligere information:
Lektor, ph.d. Kristian Vissing
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed, Sektion for Idræt
Tlf.: 8716 8173
Mobil: 6177 9107
vissing@ph.au.dk