Rygere har større risiko for at miste deres tandimplantater

Nyt ph.d.-projekt viser, at rygere har flere smerter end ikke-rygere, når de får indsat tandimplantater og risikoen for at miste implantatet er også større.

Specialtandlæge Thomas Urban
Specialtandlæge Thomas Urban

Fjernelse af en stor kindtand medfører betydelig forringet tyggeevne og dermed livskvalitet for den enkelte person. Alene i Danmark fjernes der årligt flere tusinde dårlige kindtænder, og det er derfor essentielt med ny viden inden for behandlingen af dette område.

I et netop afsluttet ph.d.-projekt er det blevet undersøgt hvordan tre forskellige metoder virkede til at genopbygge kæbeknogle på, når der blev indsat et tandimplantat, hvor der samtidigt blev fjernet en dårlig kindtand. Ligeledes blev behandlingsformen også undersøgt for risikofaktorer. Rygere havde uanset metodevalg en højere risiko for at miste den genopbyggede knogle.

Som konsekvens af resultaterne kan man i fremtiden bedre forudsige, hvordan kæbeknoglen skal bygges op, og hvilke personer, der ikke bør få indsat tandimplantater.

Resultaterne er opnået gennem operation på 92 patienter, som er blevet fulgt tæt i et år efter implantatet var forsynet med en krone.

Bag projektet står specialtandlæge i kæbekirurgi Thomas Urban. Titlen på projektet er:
”Immediate implant placement in molar regions”.

  • Forsvaret af ph.d.-projektet er offentligt og finder sted fredag den 30. marts 2012, kl. 14.00 i Auditorium A, Tandlægeskolen, Aarhus Universitet, 8000 Aarhus C.