Se billederne: Bartholin-bygningen indviet
Indbudte gæster og medarbejdere fejrede den længe ventede indvielse med taler og musik.

Torsdag den 24. april blev en vigtig snor klippet i Universitetsparken. Efter en gennemgribende renovering står Bartholin-bygningen endelig færdig.
Gennem de seneste fem år er bygningens 11.000 m2 forvandlet, så nye kontorer, studiemiljøer og forskningslaboratorier nu er klar til brug - bundet sammen af fine gange mellem de forskellige rum.
Bartholin-komplekset rummer nu Danmarks første og eneste BSL3-laboratorium. Det er et avanceret og sikret laboratorium, hvor forskerne blandt andet kan arbejde med farlig virus på et langt mere avanceret niveau end hidtil – og dermed skabe ny viden og indsigt i smitsomme sygdomme.
Det aspekt fremhævede rektor på Aarhus Universitet, Brian Bech Nielsen, også i sin tale.
"Kravene for at være med i toppen af den sundhedsvidenskabelige forskning kræver, at rammerne er state-of-the-art," sagde han.

Universitetets rektor Brian Bech Nielsen bød gæsterne velkommen og fremhævede, at Bartholin-bygningen rummer forskningsfaciliteter i absolut topklasse. "Det giver os et væld af nye, faglige muligheder. Og det er med til at gøre Aarhus Universitet til en endnu mere attraktiv samarbejdspartner, så vi kan skabe endnu mere viden, der kan komme både Danmark og det internationale samfund til gavn," sagde han.

En af de mest iøjenfaldende detaljer er den smukke trappe, der snor sig som en DNA-streng op gennem bygningen. Langs trappen kan man se en imponerende lysskulptur af den norske kunstner og professor ved Kunstakademiet i Tromsø, Hilde Hauan Johnsen, der også deltog i indvielsen. Hun står også bag store vævede billeder på væggene, der gengiver aspekter fra den mikroskopiske anatomis verden.

”Det er en stor dag,” erklærede institutleder på Biomedicin Thomas G. Jensen, der selv blev forskningsårsstuderende i Bartholin-bygningen i 1983.

Dekan på Health Anne-Mette Hvas sagde, at planlægnings- og byggeprocessen på nogle områder kunne sammenlignes med den græske sagnkonge Sisyfos’ arbejde. Hun sendte blandt andet en varm tak til Health Bygningsservice og til de mange medarbejdere, som har været involveret i renoveringen og tålmodigt har været en del af de flytninger, der er sket undervejs.

Gennem tiden har bygningen lagt rum til Institut for Human Genetik, Farmakologisk Institut og Institut for Medicinsk Mikrobiologi og Immunologi. I dag er alle forskningsgrupperne en del af Institut for Biomedicin.

Christian Krogh fra Musikkonservatoriet i Aarhus underholdt gæsterne med klassisk guitar - han indledte med sangen Lágrima af den spanske guitarist og komponist Francisco Tárrega.

Næsten 200 medarbejdere har fået ny adresse i Bartholin-bygningen. Huslejen er 3 millioner kroner pr. måned.

Samarbejdspartnere fra byggeprocessen var til stede - blandt andre kunstneren Leif Kath, der har lavet fliseudsmykningen uden for Bartholin. Bygningsstyrelsen har været bygherre, og CUBO Arkitekter har udformet projektet og været totalrådgiver.

Dekan Anne-Mette Hvas og universitetets rektor Brian Bech Nielsen klippede i fællesskab snoren, der markerede bygningens indvielse.

Bartholin-bygningen rundede 50 år i 2024. Nu fremstår huset nyt og topmoderne.

De indbudte gæster fik mad fra Kemisk kantine – vegetarisk naturligvis.

Viceinstitutleder på Institut for Biomedicin Thomas Juhl Corydon citerede sangen Forvandlingskugler af Gnags og fremhævede, at instituttet nu har endnu bedre rammer til at bedrive både forskning og undervisning.

Der er sket meget med biomedicinsk forskning, siden dørene til Bartholin for første gang blev slået op i 1974.