19,3 mio. til forskning i valle

Niels Møller, professor ved Aarhus Universitet, har netop modtaget 19,3 mio. kr. fra Det Strategiske Forskningsråd.

Niels Møller

Niels Møller, professor i eksperimentel medicinsk forskning ved Aarhus Universitet, har sammen med sin forskergruppe netop modtaget 19,3 mio. kr. fra Det Strategiske Forskningsråd.
Pengene skal de næste fem år bruges til forskning i, hvordan man via ernæring – her et særligt valle-produkt - kan hindre den nedbrydning af muskelvæv, der sker hos alle syge mennesker, og som kan være livsfarlig for svage og kritisk syge patienter.
Hvis det viser sig, at man kan stoppe eller hindre den nedbrydning, kan det få meget stor betydning for folkesygdomme som knogleskørhed såvel som sygdomme, der relaterer sig til hjerte og lunge. Måske allerede om tre til fire år.
”Det er med andre ord vores håb, at projektet vil føre til, at man både kan spare liv og penge”, siger Niels Møller.

AU-forskergruppen har sin daglige gang på Institut for Klinisk Medicin og samarbejder med forskere fra Arla Foods om projektet. Allerede i november er forskerne gået i gang med at teste de første forsøgspersoner, der kommer fra akutfunktionen på Aarhus Universitetshospital.
Projektet vil omfatte akutte og kroniske studier af patienter under operation, patienter med kroniske lunge- og knoglesygdomme og med feber. Men også raske frivillige, der bliver gjort kunstigt syge.

”Når man er syg – uanset om der er tale om en banal forkølelse – så sker der et tab af protein i kroppen, og det medfører tab af muskelvæv. Musklerne bliver kort sagt hurtigt svækkede, hvilket ikke mindst er farligt for ældre mennesker”.
”Vi håber, at vi kan stoppe den proces ved at give patienterne specielle næringsstoffer og aminosyrer, og måske er valle et egnet produkt til det”, fortæller Niels Møller.

Udtrykt på en anden måde vil projektet undersøge, om berigelse af konventionel klinisk ernæring med specifikke katometabolitter (bl.a. leucin) øger protein- og muskelmasse i forbindelse med akut og kronisk sygdom, og hvilke mekanismer, der aktiveres.

Valle er et biprodukt fra osteproduktion og har i forvejen en høj næringsværdi med lødigt protein og mange aminosyrer. Men Arla arbejder på at berige produktet yderligere på samme måde, som man arbejder med såkaldt functional food.
”Så måske viser vores projekt sig endda at munde ud i et produkt, som man kan behandle sig selv med, når man får influenza og ligger derhjemme…”, siger Niels Møller.