Blodproptruede patienter behandler sig selv
Patienter, som selv styrer deres blodfortyndende behandling, får bedre behandlingskvalitet end de traditionelle former for behandling viser ny doktorafhandling, som læge Thomas Decker Christensen, Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin, står bag.

Mere end 100.000 danskere behandles med blodfortyndende medicin fordi de har højere risiko for at få blodpropper, og tallet stiger hvert år. Knap 3000 af disse patienter styrer selv deres behandling med blodfortyndende medicin hjemmefra, og det giver patienterne bedre behandling og livskvalitet end hidtil, viser en ny doktordisputats fra Aarhus Universitet.
Øget risiko for blodpropper opstår eksempelvis, hvis patienten har fået indopereret en mekanisk hjerteklap eller har hjerteflimmer, eller hvis patientens blod størkner for hurtigt, eksempelvis på grund af en genfejl.
Blodfortyndende behandling, såkaldt AK-behandling, kan være en problematisk, fordi det er en vanskelig balance mellem underbehandling, som kan føre til nye blodpropper, og overbehandling, som kan føre til blødninger, fordi blodet bliver for tyndt.
For patienter i AK-behandling er kontrol derfor altafgørende. Ved hjælp af en blodprøve måles blodets størkningsevne udtrykt i en såkaldt INR-værdi, (International Normalized Ratio-værdi) og dosis af medicin tilpasses efter denne værdi.
Slipper for hyppige lægebesøg
For langt de fleste patienter betyder det hyppige kontrolbesøg enten hos egen læge, eller på ambulatorier, som er specialiserede i AK-behandling, mens knap 3000 danske patienter er blevet uddannet til selv at styre deres AK-behandling hjemmefra.
Ved selvstyret AK-behandling, måles INR-værdien på et transportabelt apparat, et såkaldt koagulometer, og metoden ser ud til at være en lovende mulighed til at øge behandlingskvaliteten, ifølge forskeren bag doktordisputatsen, læge Thomas Decker Christensen, Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin.
Koagulometret ligner de apparater, som patienter med sukkersyge bruger til at kontrollere blodsukker. Patienterne måler INR-værdien en gang om ugen ved hjælp af en dråbe blod på en målestrimmel, som puttes i maskinen, og derefter justerer patienten selv dosis af medicinen.
- Det er en behandling, der er god, veludviklet og bedre for visse patienter. De opnår ligeså gode resultater og ofte bedre end de traditionelle behandlinger, forklarer Thomas Decker Christensen.
Behandlingsmetode er afgørende for kvaliteten
Måden at styre AK-behandlingen på er altafgørende for at sikre den bedst mulige kvalitet af behandlingen, ifølge forskeren bag doktordisputatsen, læge Thomas Decker Christensen
- Der er en enorm forskel på dosis af medicin fra person til person, ligesom virkningen af medicinen påvirkes af eksempelvis alkoholindtag. Patienterne i selvstyret AK-behandling lærer sig selv rigtig godt at kende, og opnår på den måde bedre kvalitet af behandlingen, forklarer Thomas Decker Christensen.
Thomas Decker Christensen anslår, at knap halvdelen af de danske patienter i AK-behandling vil være egnede til selvstyret AK-behandling. For at komme i betragtning til at blive uddannet til hjemmebehandling, skal man være i langvarig AK-behandling, og selv ønske at vartage sin behandling. Der er i øjeblikket en venteliste for de patienter, som ønsker at blive uddannet til selvstyret AK-behandling.
Nedsat risiko for komplikationer
Thomas Decker Christensens doktordisputats undersøger kvaliteten af selvstyret AK-behandling ved blandt andet at samle resultaterne af en række danske og internationale studier af AK-behandling.
Et studie med tilfældigt udvalgte patienter i forskellige aldre, og med forskellige diagnoser, viste at de, der var i selvstyret AK-behandling, klarer sig bedre end de, der fik de normale behandlingstilbud. De havde nedsat risiko for at dø, fik markant færre blodpropper, og havde tendens til at få færre blødninger.
- Når patienterne styrer det selv, så måler de INR-værdien hyppigere, og jo hyppigere man tester, desto nemmere er det at holde INR-værdien stabil, og derfor bliver resultatet bedre, siger Thomas Decker Christensen.
Thomas Decker er afdelingslæge på Hjerte-, lunge-, karkirurgisk afd.T, Århus Universitetshospital, Skejby.
Han forsker blandt andet i blodpropper og blødningsstandsning, især med fokus på selvstyret blodfortyndende behandling, men beskæftiger sig også med kliniske interventionsstudier indenfor hjerte-lungekirurgiske problemstillinger.
- Thomas Decker Christensen forsvarer sin doktordisputats med titlen titlen ”Self-management of oral anticoagulation therapy – Methodological and clinical aspects ” fredag den 8. april kl. 14.00 i auditorium 424, Anatomisk Instituts undervisningsfløj, bygning 1231, Wilh. Meyers Allé, Universitetsparken.