Kommunikationstræning giver bedre læger

De studerende er begejstrede og føler sig bedre klædt på til jobbet i den hvide kittel. Det er de positive erfaringer efter tre semestre med kommunikationsundervisning af medicinstuderende.

I efteråret 2011 kom kommunikationsundervisning for første gang fast på skemaet for aarhusianske medicinstuderende. Det skete i forbindelse med en ny studieordning, der betyder, at de medicinstuderende nu på hvert semester bliver trænet i god kommunikation med både patienter og kolleger. Det er både med til at ruste de dem til lægejobbet og forebygge klager:

”Det er ikke nok at være fagligt dygtig.  Mange patientklager og udfordringer i det daglige samarbejde handler om kommunikation, og derfor skal vi selvfølgelig også forberede de studerende godt på, hvordan de kommunikerer med patienter og kolleger. Det gør vi blandt andet gennem kommunikationstræning med videooptagelser, rollespil med en skuespiller og træning i tværfagligt samarbejde sammen med sygeplejestuderende,” siger projektleder Louise Binow Kjær fra Center for Medicinsk Uddannelse på Aarhus Universitet.

Hun fortæller, at mange nyuddannede læger også savner personlig feedback og supervision. Derfor er der i samarbejde med professor Bobby Zachariae fra Psykologisk Institut, Aarhus Universitet, udviklet et særligt kursus i kollegial supervision, som er en del af kommunikationsundervisningen på kandidatuddannelsen i medicin.

”Grænseoverskridende, men lærerigt”

Evalueringer viser, at de medicinstuderende er begejstrede for initiativet. Cirka fire ud af fem studerende har efter hvert af de foregående semestre angivet, at de har fået ”et meget stort” eller ”et ret stort udbytte” af kommunikationsundervisningen. En af dem Heidi Egede Noasen.

”Jeg er meget positivt overrasket over, hvor stort udbyttet faktisk har været indtil videre. Det er uden tvivl en stor fordel at få undervisning i kommunikation hele vejen igennem kandidatuddannelsen, så man virkelig får de forskellige redskaber ind under huden, siger Heidi Egede Noasen og uddyber:

”Det har især været lærerigt at se sig selv optaget i en rigtig læge-patient-samtale, selvom det også var meget grænseoverskridende. Her på tredje semester, hvor jeg har været i klinik på lungemedicinsk afdeling på Randers Sygehus, har jeg også haft stor glæde af de forskellige samtale- og lytteteknikker, vi har lært.”

Det er blandt andet yngre læger, som står for undervisningen. De kan bidrage med eksempler fra det virkelige liv:

”Undervisningen bliver mere realistisk, når underviserne er yngre læger, der kan bruge deres egne gode og dårlige erfaringer fra jobbet. En sidegevinst er også, at lægerne selv får betydningen af god kommunikation og feedback ind under huden, og at der bliver snak om det på afdelingerne,” siger Louise Binow Kjær.

Samarbejde med Cambridge University

Inspiration til initiativet kommer blandt andet fra Cambridge University, der betragtes som et af de førende universiteter i verden inden for kommunikationsundervisning til medicinstuderende. Louise Binow Kjær har derfor to gange været på studietur til Cambridge.

Interessen går dog begge veje, for Cambridge har efterfølgende vist interesse for det særlige aarhusianske forløb. Her bliver undervisningen mere og mere udfordrende hen over de seks semestre.

”I starten arbejder de studerende med grundlæggende kommunikative værktøjer og enkle cases, der blandt andet trænes med en skuespiller, som agerer patient. Senere i forløbet træner de studerende supervision af egne cases og feedback på videooptagelser af deres egne samtaler med patienter under klinikophold. Sidst i forløbet vil der blive træning i teamkommunikation og kommunikation med særlige målgrupper,” forklarer Louise Binow Kjær.

Yderligere oplysninger

Specialkonsulent og projektleder for professionssporet Louise Binow Kjær
Center for Medicinsk Uddannelse, Aarhus Universitet
Telefon: 8620 523
louise@medu.au.dk

Medicinstuderende Heidi Egede Noasen
Aarhus Universitet
Telefon: 6180 3848
heidi_e_pedersen@studmed.au.dk