Ny brik til blodtryk-gåden fundet
Forskere fra Aarhus Universitet, Health, har fundet en ny brik til puslespillet om, hvordan folkesygdommen forhøjet blodtryk kan opstå.
Forskere fra Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet, har fundet en ny brik til puslespillet om, hvordan folkesygdommen forhøjet blodtryk (hypertension) kan opstå.
Deres forskningsresultater er offentliggjort i det ansete forskningstidsskrift Circulation.
Sammen med sit forskerhold har professor, dr. med. Christian Aalkjær fra Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet, for første gang påvist, hvordan surhedsgraden i små blodkars celler kan tænkes at påvirke blodtrykket hos mennesker, der er udstyret med et bestemt gen i en lidt anderledes udgave end hos de fleste.
Genet koder nemlig for et vigtigt protein, der populært sagt transporterer ”bagepulver” (bikarbonat) ind i cellerne i de helt små blodkar, hvilket beskytter cellerne mod at blive sure; og når surhedsgraden i en celle ændrer sig, ændres også cellens evne til at trække sig sammen. Dermed påvirkes den modstand, som blodet møder, når det pumpes rundt i kroppen: Jo større modstand, desto højere blodtryk.
Opdagelsen viser med andre ord, at transport af basen bikarbonat over cellemembraner kan have betydning for blodtrykket. Den transport foregår via et protein kaldet NBCn1, som Christian Aalkjær var den første i verden til at identificere for ti år siden, da han klonede det gen, som koder for NBCn1.
”Så ja, vi er nu kommet et lille stykke videre i forståelsen af mysteriet om forhøjet blodtryk”, bekræfter Christian Aalkjær, der for en god ordens skyld understreger, at der ingen sammenhæng er mellem blodtryk og bagepulver i madlavningen.
”Men selv om den nye viden er betydningsfuld og bringer os videre, så er det også vigtigt at understrege, at der er tale om grundforskning, der først kan forventes at få konsekvenser for patientbehandlingen om flere år”.