Håb for barnløse kvinder
Før første gang nogensinde er det lykkedes danske forskere og læger at udvikle en metode til at undersøge kvinders æg allerede før de modnes. Den banebrydende metode er første skridt på vejen til mere skræddersyet fertilitetsbehandling for kvinder, der har svært ved at blive gravide.

- Man har ikke tidligere forsket ret meget i, hvad der skete i kvinders follikler, før de bliver modne, fordi man simpelthen ikke har haft teknikken til det. Det er helt unikt nu at kunne se på, hvad der sker allerede i selve modningsprocessen, udtaler lektor Karin Lykke-Hartmann fra Aarhus Universitet og uddyber:
- Kvinder i fertilitetsbehandling får ofte rigtig mange hormoner for at stimulere modning af æggene. Ved at få større indsigt i, hvad der sker i æggene på tidligere stadier, håber vi også at få bedre indsigt i, hvorfor den enkelte kvinde har svært ved at blive gravid. Den viden vil selvfølgelig være guld værd, fordi man så i langt højere grad kan skræddersy behandlingen, så den bliver både mere skånsom og mere effektiv.
Den nye metode åbner også nye perspektiver for fremtidig fertilitetsbehandling af kvinder med risiko for at udvikle polycystisk ovariesyndrom (PCO) og kræftramte kvinder, der skal have kemobehandling.
Unik brug af humane follikler i forskning
Der er første gang der er brugt humane follikler til denne type studier:
- Det er kun i kraft af et meget tæt samarbejde mellem os på Aarhus Universitet og fertilitetslæger fra Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet, at vi har kunnet få adgang til humane follikler, som kom fra to yngre kvinder med kræft. Brugen af humane follikler til denne type forskning er meget usædvanlig, forklarer Karin Lykke-Hartmann og tilføjer, at de gode resultater generelt kan tilskrives det tætte samarbejde mellem forskellige eksperter.
Det er professor og overlæge Dr. Med. Erik Ernst fra Gynækologisk/obstetrisk afdeling på AUH, Skejby, en af Danmarks førende fertilitetslæge og professor Claus Yding Andersen og Dr. Marie Louise Grøndahl fra Reprodutionslaboratoriet på Rigshospitalet, der har deltaget i samarbejdet med forskere fra Aarhus Universitet.
De banebrydende resultater er netop offentliggjorte i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Molecular Human Reproduction, der udgives af Oxford Journals.
Fakta
- Knap 10 % af alle danske børn bliver født som følge af en eller anden form for fertilitetsbehandling. PCO er den mest udbredte hormonforstyrrelse hos kvinder i den fødedygtige alder.
- Det menes at op mod hver 7. kvinde lider af PCO
- Download den videnskabelige artikel på hjemmesiden for Molecular Human Reproduction
Kontakt
Lektor Karin Lykke-Hartmann, ph.d.
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin