Ny forskning: Kræftpakker virker

Ny ph.d.-afhandling fra Aarhus Universitet viser, at de såkaldte kræftpakker kan forkorte ventetiderne fra henvisning til behandlingen er indledt - og at de højner både patient og egen læges opfattelse af forløbet

Kræftpakkerne virker; det nationale pakkeforløb for kræftpatienter, som blev indført i 2008 for at effektivisere udredning og behandling af patienter med begrundet mistanke om kræft, har ikke kun afkortet ventetiderne fra besøget hos egen læge til behandling. De har også forbedret den måde, patienter og praktiserende læge oplever forløbet på.
Det viser et nyt forskningsprojekt fra Aarhus Universitet – ph.d.-afhandlingen “Diagnosing cancer in a time of change -from delay to fast track” – der har undersøgt konceptets effekt i Region Midtjylland og Region Syddanmark.
”Pakkeforløbet har haft en klar, positiv effekt, og projektet viser desuden, at Vejle Sygehus, som i sin tid indførte konceptet, klarer sig bedst”, siger ph.d.-studerende Mette Bach Larsen fra Aarhus Universitet, der tirsdag forsvarer sin afhandling.

Kortere ventetid - bedre forløb
Mette Bach Larsen har bl.a. set på, hvordan ventetiden har udviklet sig dels for patienter, hvis egen læge har tolket symptomerne som såkaldte alarm-symptomer, og patienter med mere diffuse symptomer.
”Og nu kender vi mere til ventetiden for begge grupper - den første har kortere ventetid internt i sygehus-forløbet, end den anden”.
”Desuden ved vi nu, hvordan både patienter og praktiserende læger opfatter forløbet – og det er klart bedre efter indførelsen af kræftpakkerne”, siger hun.
”Min afhandling bekræfter med andre ord, at det var et rigtigt valg at indføre kræftpakkerne, og erfaringerne fra Vejle tyder på, at en vedvarende indsats kan give yderligere forbedringer”.


 

FAKTA:

Undersøgelsen er gennemført som et led i aktiviteterne på Center for Forskning i Kræftdiagnostik i Praksis (CaP) ved Aarhus Universitet, og formålet har både været at analysere effekterne af pakkeforløbet og status for patienter i Vejle Sygehus’ område, hvor de første kræftpakker blev indført.


 

Yderligere oplysninger:
Ph.d.-stud. Mette Bach Larsen. Tlf.:  87167915; 24613921; E-mail: mette.bach.larsen@alm.au.dk
Centerleder professor, ph.d. Peter Vedsted. Tlf.:  87167905; E-mail: p.vedsted@alm.au.dk

  • Forsvaret for ph.d.-afhandlingen er offentligt og finder sted tirsdag 27. marts kl. 14 i Jeppe Vontillius Auditoriet (Søauditorierne), Aarhus Universitet, Bartholins Allé 3, 8000 Aarhus C.