Tyktarmens bakterier deler os i tre grupper
Forskere fra Aarhus Universitet har netop fået offentliggjort en artikel i det anerkendte tidsskrift Nature.
Forskere fra Aarhus Universitet er med i det internationale forskningskonsortium MetaHit, der netop har påvist, at mennesker uanset køn, alder, nationalitet og geografi på basis af indholdet af bakterier i deres tyktarm kan inddeles i tre grupper.
Det nye arbejde er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Nature.
Adjungeret professor ved Aarhus Universitet, Farmakologisk Institut, professor dr. med. Oluf Borbye Pedersen, har sammen med den øvrige forskergruppe identificeret de tre grupper, som kaldes enterotyper. De kan sammenlignes med de kendte blodtyper og vævstyper.
Hver enterotype er kendetegnet ved at være beriget af bestemte bakteriearter, der har vigtige funktioner for menneskets biologi, som f.eks. nedbrydning af kostfibre og omdannelse af disse til energi eller produktion af visse vitaminer.
Således er der formentligt tale om nye ”biologiske fingeraftryk”, som kan sammenlignes med de forskellige blodtyper og vævstyper.
Hvilken betydning de forskellige enterotyper har for sundhed og sygdom vides endnu ikke i detaljer, men det spørgsmål er nu under intensiv udforskning.´
For et år siden offentliggjorde MetaHit gruppen af forskere det første omfattende katalog af bakteriegener i menneskets tyktarm i Nature. Kataloget var baseret på studier af 86 mennesker fra Danmark og 38 fra Spanien. Det blev blandt andet vist at de 1.5 kg bakterier som mennesket normalt har i tarmen repræsenterer omkring 150 gange så mange gener, som mennesket selv har i sin arvemasse. Viden om bakterie generne blev omsat til identifikation af omkring 1000 hyppige bakteriearter i menneskets tyktarm.
Denne kortlægning af bakterier er et eksempel på medicinsk grundforskning. Flertallet af bakterier i menneskets tyktarm har nemlig ikke tidligere kunnet identificeres og karakteriseres, da de i tarmen lever uden ilt og derfor har været vanskelige at dyrke og karakterisere i laboratorieforsøg.
Fra Danmark har deltaget forskere på Lundbeck Fondens Genforskningscenter, LuCamp og på Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter på Københavns Universitet, forskere fra Aarhus Universitet og forskere fra Center for Biologisk Sekvensanalyse, Institut for Systembiologi på Danmarks Teknisk Universitet.