Unik aftale underskrevet

Dekan Allan Flyvbjerg er både stolt og glad over den nye samarbejdsaftale mellem Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet, og Randers, Aarhus og Syddjurs kommuner.

Borgmester i Syddjurs Kommune, Kirstine Bille skriver under. I baggrunden ses Henning Jensen Nyhuus, borgmester i Randers Kommune, Aarhus kommunes sundhedsrådmand Dorthe Laustsen og dekan Allan Flyvbjerg, Health.
Aarhus kommunes sundhedsrådmand Dorthe Laustsen, skriver under mens dekan Allan Flyvbjerg, Healt, ser til sammen med Randers' borgmester Henning Jensen Nyhuus.

En unik samarbejdsaftale mellem Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet, og Randers, Aarhus og Syddjurs kommuner blev 23. februar 2011 underskrevet. Det fremtidige samarbejde skal sikre sammenhæng mellem forskning og praksis, og den øgede viden kommer kommunernes borgeres sundhed til gode.

Dekan Allan Flyvbjerg fra Faculty of Health Sciences ved Aarhus Universitet bød sammen med institutleder Søren Kjærgaard fra Institut for Folkesundhed velkommen i Søauditorierne til de godt 80 fremmødte gæster fra kommuner og universitet onsdag eftermiddag.

”Vi kan noget her i regionen og i kommunerne, som de ikke an andre steder. Vi er førende med et unikt samarbejde, og det kommer vores borgere til gode. Jeg er stolt over, at samarbejdet nu er en realitet, og jeg ser frem til det arbejde, der ligger forude,” fastslog han.

Ikke mangel på vilje, men viden

Kommunerne har de seneste år fået flere opgaver om sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse blandt borgerne, og det er en stor udfordring i fremtiden.

Institutleder Søren Kjærgaard understregede, at der i kommunerne ikke er manglende vilje til at løfte opgaverne, men derimod manglende viden om effekten af forskellige tiltag, og at samarbejdet med universitetet her spiller en afgørende rolle i forhold til at skabe et bedre vidensgrundlag.

Samtidig får studerende fra universitetet mulighed for at prøve kræfter med virkeligheden i kommunerne, og eksempelvis komme i praktik i kommunerne, eller udspille specialeopgaver i kommunal sammenhæng.

Første fælles forskningsprojekt skudt igang

På mødet præsenterede Syddjurs Kommunes formand for sundhed, ældre og socialudvalget, Ninna Thomsen, første fælles forskningsprojekt – en undersøgelse af effekten af kommunernes såkaldte korttidspladser, typisk beregnet for ældre mennesker, der er færdigbe-handlet på hospitalet, men endnu ikke er i stand til at klare sig selv derhjemme.

Tilbuddet sigter efter en hurtig udredning af borgere, så gentagne og langvarige indlæggelser på sygehus kan udgås, og borgeren kan vende tilbage til eget hjem med bedre funktionsevne psykisk, fysisk og socialt, med mindst mulig brug for kommunal hjælp. Forskningen skal hjælpe med at afdække hvor stor effekten er, og hos hvilke grupper, der er størst effekt.

”Forskningen vil gøre os i stand til at videreudvikle projektet, og træffe beslutninger på et højere niveau, og det ser vi frem til. Det er til gavn ikke blot for borgere i vores tre kommuner, men på sigt for borgere i hele Danmark,” sluttede Ninna Thomsen, inden Dekan Allan Flyvbjerg, Sundhedsvidenskab sammen med  borgmestrene i Syddjurs og Randers kommuner, Kirstine Bille og Henning Jensen Nyhuus, samt Aarhus kommunes sundhedsrådmand Dorthe Laustsen, satte deres signatur på aftalen.