Aarhusiansk forsker vinder stor amerikansk pris

Professor Herman Autrup fra Aarhus Universitet har netop modtaget Society of Toxicology Education Award. Prisen får han for sit mangeårige bidrag til forskningen inden for toksikologi, forskning om gift- og kemiske stoffer.

01.04.2014 | Helle Horskjær Hansen

Herman Autrups mål er at udbrede kendskabet til risikovurdering i lande, hvor der er et stort behov. Og det er især i udviklingslandene.

Herman Autrups mål er at udbrede kendskabet til risikovurdering i lande, hvor der er et stort behov. Og det er især i udviklingslandene.

Herman Autrup er netop blevet hædret på Society of Toxicology’s årsmøde i Arizona, USA. Her modtog han prisen Education Award. En pris, han får, fordi han i en lang årrække har arbejdet med at sikre, at uddannelsesniveauet for toksikologer på verdensplan fortsat er højt.

Professoren har blandt andet været med til at etablere toksikologiske kurser og pensum på Aarhus Universitet, og han har været vejleder for mere end 200 toksikologistuderende i sin karriere.

”Prisen er en æresbevisning for min rolle som underviser. Ud over undervisning i Danmark i miljørisikovurdering har jeg undervist i mange lande i både Asien, Afrika og Sydamerika. Målgruppen for undervisningen har været kandidatstuderende, ansatte i industrien og embedsmænd,” fortæller Herman Autrup, som senest holdt kurser i Brunei og Thailand.

Hjælper ulandene

Han er en af de første udlændinge, der modtager den amerikanske pris. En pris, der er blevet uddelt siden 1975 som en anerkendelse af, at uddannelse betyder meget for at udvikle toksikologien.

”Mit mål er at udbrede kendskabet til risikovurdering i lande, hvor der er et stort behov. Det er især i udviklingslande, og mange af de lande arbejder hårdt for at opfylde de miljøkrav, som den vestlige verden stiller for import af deres produkter,” siger Herman Autrup.

Ud over sin indsats på uddannelsesområdet er Herman Autrup en respekteret forsker med fokus på molekylær epidemiologi og nanotoksikologi. I øjeblikket er han desuden præsident for Den Internationale Union for Toksikologi (IUTOX), medredaktør af Society of Toxicology’s videnskabelige tidsskrift og medredaktør af en miljø- og arbejdsmedicinsk lærebog i Danmark.

Yderligere oplysninger

Professor Herman Autrup
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
Direkte telefon: 8716 8029
ha@mil.au.dk

Health, Navne , Priser