Fra Texas til Skagen: Forskere tager spadestik til grøn konferencekultur

I december deltog en gruppe kræftforskere fra Institut for Klinisk Medicin i en stor international konference i Texas – men ikke ved at flyve over Atlanten. I stedet fulgte forskerne konferencen virtuelt fra Klitgaarden i Skagen.

I stedet for at rejse den lange vej til San Antonio, Texas, pakkede 11 forskere vinterfrakken og fulgte konferencen online fra Klitgaarden i Skagen.
I stedet for at rejse den lange vej til San Antonio, Texas, pakkede 11 forskere vinterfrakken og fulgte konferencen online fra Klitgaarden i Skagen. Foto: Privatfoto.

Professor Signe Borgquist og professor Birgitte Offersen fra Kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital valgte i 2024 for andet år i træk en alternativ tilgang til den årlige SABCS-konference (San Antonio Breast Cancer Symposium) sammen med en gruppe af yngre brystkræftforskere.

I stedet for at rejse den lange vej til San Antonio, Texas, pakkede 11 forskere vinterfrakken og fulgte konferencen online fra Klitgaarden i Skagen. Her var holdet afsted sammen i tre blæsende dage på toppen af Danmark for at dyrke deres faglighed og komme tættere sammen.

"Rejsen til konferencen i Texas er både lang og dyr og falder lige op til jul, hvilket gør det svært for mange af vores forskere at deltage," forklarer Signe Borgquist, der er klinisk lærestolsprofessor. Derudover spillede politiske overvejelser også en rolle:

"Texas har som stat truffet meget kontroversielle beslutninger om kvinders sundhed, hvilket gav os endnu en grund til at overveje, om vi kunne finde en mere bæredygtig og inkluderende måde at deltage i konferencen på, end at flyve forskere hele vejen over Atlanten" tilføjer hun.

Fagligt fokus og styrket sammenhold

I Skagen kunne forskerne sammen følge de vigtigste sessioner fra konferencen på storskærm – og stemningen var ifølge Signe Borgquist i top.

"Formatet giver os mulighed for sammen at dykke dybere ned i de præsenterede forskningsresultater og diskutere dem i en dansk kontekst med vores nærmeste kolleger," siger Signe Borgquist.

Den virtuelle tilgang gjorde det også muligt for flere forskere at deltage, hvilket ellers ikke ville være muligt på grund af omkostningerne ved en fysisk rejse til USA.

"Når man er isoleret på toppen af Danmark, opstår der en helt særlig dynamik. Vi kom hinanden ved på en anden måde og lærte hinanden bedre at kende, både fagligt og socialt. Men det kræver dog grundig planlægning at arrangere en vellykket virtuel konference. Vi prioriterede de vigtigste sessioner og indlagde pauser og gåture, så vi kunne holde fokus hele dagen - det er vigtigt for udbyttet," siger hun

En model for fremtiden?

Det grønne konferenceformat blev testet af kræftforskerne for første gang i 2023 og ifølge lærestolsprofessoren er modellen en stor succes og et solidt alternativ til de lange flyrejser.

"Virtuel deltagelse i konferencer er en oplagt løsning, når vi skal balancere bæredygtighed, inklusion og fagligt udbytte, siger Signe Borgquist og fortsætter:

”De kan selvfølgelig aldrig helt erstatte den fysiske tilstedeværelse til konferencer, da man mister muligheden for at netværke og socialisere med internationale kolleger. Men med de rette rammer vil jeg klart opfordre andre forskningsgrupper til at prøve det af. I vores forskningsgruppe er i hvert fald ikke i tvivl – vi kommer til at gøre det igen."

Aarhus Universitets klimastrategi

Bæredygtig deltagelse i konferencer er en del af Aarhus Universitets strategi om at reducere universitets samlede CO2-udledning med 35 % inden 2025 og 57 % inden 2030 sammenlignet med tal fra 2018.

Flyrejser udgør ifølge klimastrategien en væsentlig del af universitetets klimaaftryk og er et centralt fokusområde. Derfor har Aarhus Universitet fokus på at støtte medarbejdere i at vælge alternativer til CO2-tunge rejser, herunder i højere grad at vælge tog og samkørsel samt virtuelle møder og konferencer frem for flytransport.

Du kan læse mere om klimastrategien på Aarhus Universitets hjemmeside.

Kontakt

Klinisk Lærestolsprofessor Signe Borgquist
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
Aarhus Universitetshospital, Kræftafdelingen
Telefon: 22 62 45 25
Mail: signe.borgquist@oncology.au.d