Ny podcastsæson om blod, stoffer og videnskab

Når man står med et lig - hvordan finder man så dødstidspunktet? Og hvad siger danskernes tis om den mængde hash, vi ryger? Nu udkommer anden sæson af den populære podcast "Tæt på Retsmedicin", som denne gang tager lytterne med ind i laboratoriet.

De første 10 afsnit er streamet 230.000 gange. Nu går podcasten “Tæt på Retsmedicin” fra Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet i luften med en ny sæson.

Igen er formålet at gøre lytterne klogere ved at tage dem med ind bag murene på et sted, hvor de færreste kommer, men som mange kender fra kriminalromaner og film.

Hvor den første sæson tog lytterne tæt på de klassiske retsmedicinske discipliner – som at åbne et lig eller undersøge en gerningsmand - handler anden sæson om den allernyeste retsmedicinske forskning.

Forskerne hjælper politiet

”Vi er glade og overraskede over, at så mange har haft lyst til at høre podcasten, som indtil nu har sat fokus på de helt almindelige hverdagsopgaver på instituttet. I den nye sæson fortæller vi om fremtidens retsmedicinske undersøgelser, som er forskningsbaserede,” siger institutleder Christian Lindholst.

Ved siden af hans kontor arbejder forskerne blandt andet på at udvikle metoder, der kan bestemme det nøjagtige dødstidspunkt for en afdød eller redskaber, som kan identificere mennesker ved hjælp af 3D-skanning af tænderne, når der er sket en stor naturkatastrofe.

Den første episode kan downloades fra Spotify og podcastapps den 10. juli. Her fortæller forskere fra instituttet om, hvordan de er tæt på at kunne fastslå, hvor lang tid efter indtagelse man kan måle lattergas i blod, urin, udåndingsluft og spyt. Hvis det lykkes at udvikle en pålidelig metode, som kan spore lattergas hos påvirkede bilister, kan det påvirke lovgivningen og forhindre trafikdrab.

Den nye sæson er, ligesom den første, produceret af journalist Jakob Kehlet.