Parkinsons i primetime: Nanna Møller Jensen vinder Forskerfesten 2025
Under skarpe projektørlys i Festauditoriet på Frederiksberg Campus trådte ph.d. og postdoc Nanna Møller Jensen fra Institut for Biomedicin og DANDRITE frem og indtog scenen. Tre minutter senere havde hun vundet Forskerfesten 2025.

"Jeg var faktisk helt sikker på, at det ikke var mig, der ville vinde," griner Nanna nogle dage efter sejren i den store formidlingskonkurrence.
"Andreas Mogensen, som var en af dommerne, sagde noget om, at vinderen havde formidlet med overskud og humor – og jeg stod bare og tænkte: ‘Det kan jo ikke være mig!’”
Men det var det.
Med sit oplæg om usynlige proteinklumper i Parkinsons sygdom overbeviste Nanna Møller Jensen både publikum og dommertrioen, der foruden Andreas Mogensen talte forsknings- og uddannelsesminister Christina Egelund og professor i astrofysik Anja C. Andersen.
"Vi har i over 200 år vidst, at Parkinsons sygdom dræber nerveceller i hjernen, men vi har ikke forstået hvorfor. Jeg fortalte om mit ph.d.-projekt, der så på de usynlige proteinklumper, der opstår meget tidligere i sygdommen end dem, vi hidtil har kunnet se,” forklarer Nanna Møller Jensen.
Hendes forskning bygger på et nært samarbejde med patienter – og kræver hjerner fra afdøde Parkinsons-patienter.
"Vi kan selvfølgelig ikke bare skære i folks hjerner, mens de lever, så en stor del af vores viden kommer fra at studere, hvad der er sket efterfølgende. Det er både et privilegium og et stort ansvar at arbejde med det materiale," siger hun.
Forskerfesten 2025:
- er tidligere kendt som Ph.d. Cup
- afholdes årligt og sendes på DR1 og DRTV
- er et samarbejde mellem DR, Dagbladet Information og Lundbeckfonden
- udvælger fem nyuddannede ph.d.-forskere til finalen, hvor de skal præsentere deres forskning på tre minutter
- uddeler en præmie på 50.000 kr. til vinderen
- havde et dommerpanel bestående af astronaut Andreas Mogensen, forsknings- og uddannelsesminister Christina Egelund og professor i astrofysik Anja C. Andersen. Årets vært var Ulla Essendrop
Flere års forskning kogt ned til tre minutter
Forskerfesten er ikke en almindelig videnskabelig præsentation – det er en tv-produktion, et farverigt show og en konkurrence, der sendes i fjernsynet i bedste sendetid.
"Man sender en ansøgning ind med sin ph.d.-afhandling, en formidlingstekst og en video. Så vælger DR og Information, sammen med et dommerpanel, de fem finalister," forklarer Nanna Møller Jensen.
Hun har i flere år fulgt showet på tv, og i år besluttede hun sig for at kaste sig ud i det.
"Jeg tænkte: Vil jeg egentlig selv være i stand til at formidle min forskning til hele Danmark på kun tre minutter? Det var en sjov udfordring, som jeg tænkte kunne styrke min formidlingsevne."
Hun meldte sig til, kom igennem nåleøjet, og så startede flere ugers intens forberedelse.
"Vi havde en hel workshopdag med præsentationstræning. Jeg måtte lige omlægge en flyafgang, fordi jeg skulle direkte til konference i Østrig bagefter. Og der var også en dag med DR, der skulle lave video, en dag med journalister fra Information og en dag med fotografer. Ugerne op til finalen var generelt ret vilde," fortæller Nanna Møller Jensen.
Kropssprog frem for slides
For en forsker, der normalt præsenterer med PowerPoint og fagtermer, var overgangen til et tv-format noget af en udfordring.
"Jeg lærte virkelig meget om at bruge kropssprog; store armbevægelser, øjenkontakt, at tale uden at støtte sig til slides. Det var helt nyt for mig at bruge min krop på den måde," siger Nanna Møller Jensen.
Hun griner, da hun husker feedbacken fra en forskerkollega på hendes præsentation:
"Flere af mine kolleger inden for feltet syntes, det var vildt, at jeg kunne holde tre minutters oplæg uden at nævne navnet på et eneste protein. Men pointen var jo at gøre det forståeligt, ikke at imponere med fagord."
Et stort mediemaskineri
Optagedagen var også lidt af et kapløb, fortæller Nanna Møller Jensen.
"Vi mødtes klokken halv to, kørte vores oplæg igennem, kom i sminken, spiste lidt, havde generalprøve, og så startede showet kort efter. Der var så meget, der skulle nås, at jeg slet ikke nåede at blive nervøs," siger hun og fortsætter:
"Der var en god stemning blandt deltagerne, og jeg tror først for alvor, det gik op for mig, at det var en konkurrence, da vi stod bag scenen, og dommerne var i gang med at udvælge vinderen."
Da hendes navn blev råbt op, blev det hele lidt uvirkeligt.
"At stå der med blomster og en kæmpe check – jeg gik i flere dage bagefter og tænkte: Skete det virkelig?" siger hun med et smil.
Ifølge forskeren har sejren ved Forskerfesten allerede haft en effekt.
"Jeg har fået mange mails fra patienter og pårørende på baggrund af min optræden i programmet. De spørger, hvordan de kan hjælpe forskningen, hvordan man donerer sin hjerne osv. Det er virkelig rørende, at vi er nået ud til så mange mennesker, og at jeg har fået lov at dele min forskning med hele Danmark."
”Jeg har fået en helt anden ro”
Spørger man Nanna, om hun vil anbefale andre at stille op til Forskerfesten næste år, kommer svaret prompte:
"Ja! Helt klart. Men brug tid på ansøgningen. Jeg fik virkelig god hjælp af vores kommunikationsfolk på DANDRITE til at gøre teksten skarp og forståelig. Det gør helt klart en forskel," siger hun og fortsætter:
”Jeg har fået en helt anden ro, når jeg står foran mange mennesker. Jeg tog afsted på konference lige efter Forskerfesten, og jeg kunne mærke, hvordan jeg nu lagde mærke til min egen og andres præsentationer på en ny måde – husker man at holde pauser i talestrømmen, at kigge op, at undgå at tale for hurtigt osv. Jeg har helt sikkert fået nye værktøjer, jeg kan bruge fremover."
Efter en periode med fokus på formidling er Nanna Møller Jensen nu tilbage i laboratoriet på DANDRITE. Hun håber, at hendes forskning på sigt kan bane vej for nye diagnostiske metoder og behandlinger af Parkinsons.
"Vi kan ikke kurere sygdommen endnu. Men jo tidligere vi kan opdage ændringerne i hjernen, desto større er chancen for, at vi en dag kan bremse Parkinsons, før den for alvor tager fat."
Kontakt
Postdoc og ph.d. Nanna Møller Jensen
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin – DANDRITE
Telefon: 60 22 65 53
Mail: nanna.mj@dandrite.au.dk