Personlig medicin… og omics til alle

To yngre forskere har taget initiativ til en multidisciplinær interessegruppe, hvori deltagerne udveksler erfaringer med at bruge omics-teknikker i deres forskning. Netværket om Personlig Medicin støtter gruppen, der blot er ét eksempel i rækken af initiativer, som netværket har på vej.

Joanna Kalucka og Christian Damsgaard er grundlæggerne af en den nye OMICs-interessegruppe. Foto: Simon Fischel, AU Health.

Mere om Netværket om Personlig Medicin

Mere om OMICs-interessegruppen

De forventede omkring ti deltagere til det første møde i deres nyetablerede OMICs-interessegruppe og bookede et mødelokale derefter. Men da datoen nærmede sig tilbage i marts i år, havde Joanna Kalucka og Christian Damsgaard næsten 50 tilmeldinger til arrangementet. De byttede mødelokalet ud med et auditorium, som kunne rumme de mange deltagere, og lancerede OMICS-interessegruppen som det, der skulle vise sig at være en stor succes lige fra begyndelsen.

”Vi ville gerne skabe et rum, hvor forskere kan dele deres viden om omics-teknikker uanset forskningsområde, institut og karrietrin. Vi er mange, der bruger teknikkerne i vores forskning, og det virker indlysende, at vi bør lære af hinandens fejl og fremskridt,” siger Joanna Kalucka, adjunkt ved Institut for Biomedicin.

To Health-netværk bakker op om idéen

Idéen til gruppen blev til mellem hende og adjunkt Christian Damsgaard fra Institut for Biologi på Faculty of Natural Sciences. De mødtes gennem deres fælles tilknytning til Aarhus Institute of Advanced Studies (AIAS), hvor de besluttede sig for at arrangere møder for ligesindede forskere, uanset om de arbejder med proteomics, transcriptomics, metabolomics eller et andet omics-område.

”Det eneste vi virkelig manglede, var nogen til at bakke op om ideen og hjælpe med det praktiske i at facilitere interessegruppen. Vi gik sammen med både Netværket om Personlig Medicin og Inflammationsnetværket, som var hurtige til at tilbyde os deres støtte,” forklarer Christian Damsgaard.

Til gruppens første møde repræsenterede deltagerne hele ti forskellige institutter på tværs af universitetet, og deltagerskaren omfattede hele spektret fra kandidatstuderende til professorer. De næste to møder er allerede i kalenderen, og fra september vil gruppen også være vært for 'Come to Code'-workshops, hvor forskere mødes hver anden uge for at arbejde på deres kodningsprojekter og hjælpe hinanden på vej.

Håber på endnu flere ’udbrydere’ af netværket

Deirdre Cronin Fenton, lektor på Institut for Klinisk Medicin og næstformand i Netværket om Personlig Medicin, er begejstret for at se initiativer som OMICS-interessegruppen spire, og hun var straks opsat på at hjælpe de to unge initiativtagere.

”Det er præcis sådan noget, vi gerne vil se vokse ud af forskningsnetværkene. Netværket er åbent for alle og handler netop om at muliggøre interaktion mellem forskere inden for specialiserede områder. Jeg tror, ​​at grupper som disse er helt ideelle til det formål,” siger Deirdre Cronin Fenton.

Netværkets formandskab håber at se flere lignende grupper i fremtiden, og Joanna Kalucka og Christian Damsgaard har da også allerede et par ideer på hånden til dem, der vil facilitere den næste interessegruppe.

”Der er masser af grundlæggende metoder og teknikker, som mange af os nok ville være interesserede i at øve sammen i grupper på tværs af fagligheder og forskningsområder. Hvorfor ikke lave en mikroskopigruppe for eksempel?” foreslår Joanna Kalucka.

"Ja, eller en til bio-imaging generelt," tilføjer Christian Damsgaard.

Alle kan være med

Uanset om man som ung forsker vil deltage i interessegruppen eller ej, har Netværket for Personling Medicin ifølge Deirdre Cronin Fenton meget at byde på – især for yngre forskere, der er i gang med at etablere sig på universitetet. 

"Vi har vores kvartalsvise seminarer, der spænder over en bred vifte af emner, vores årsmøde for alle medlemmer af netværket og også ph.d.- og kandidatkurser i personlig medicin. Sidstnævnte er meget populære, så man skal ikke vente for længe med at tilmelde sig,” siger hun. Hun henviser også til det nye Center for kliniske og genomiske data ”CONNECT”, som tilbyder forskere 10 timers gratis hjælp og inspiration til at anvende kliniske og genomiske data i forskning i personlig medicin.

”Nogle kan måske have svært ved at se, hvordan deres forskning passer sammen med ’personlig’ medicin – især hvis man ikke arbejder med den nyeste genteknologi eller omics. Men målet med personlig medicin er at give patienterne mere præcise diagnoser, mere effektiv behandling og færre bivirkninger. Derfor er vi også nødt til at anlægge en tværfaglig tilgang i forskningen.

Hvis nogle er i tvivl om, hvorvidt netværket er noget for dem, opfordrer jeg dem til at tilmelde sig seminarerne, kigge vores hjemmeside igennem, tilmelde sig vores nyhedsbrev og tilmelde sig årsmødet,” lyder det fra netværkets næstformand.

Kontakt

Lektor og næstformand i Netværket om Personlig Medicin Deirdre Cronin Fenton
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin – Klinisk Epidemiologisk Afdeling
Telefon: 87 16 82 09
Mail: dc@clin.au.dk

Adjunkt og medstifter af OMICs-interessegruppen Joanna Maria Kalucka
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin og
Aarhus Institute of Advanced Studies
Mobil: 52 16 98 17
Mail: joanna.kalucka@aias.au.dk

Adjunkt og medstifter af OMICs-interessegruppen Christian Damsgaard
Aarhus Universitet, Insitut for Biologi og
Aarhus Institute of Advanced Studies
Mobil: 26 84 05 38
Mail: christian.damsgaard@aias.au.dk